Prosječan prinos pšenice do 4,5 tone po hektaru

0

ZVORNIK – Na području Zvornika pšenica je požnjevena sa oko 70 odsto površina, sa prosječnim prinosom od četiri do 4,5 tone po hektaru, što je na prošlogodišnjem nivou, navode iz Odjeljenja za privredu, razvoj, poljoprivredu i društvene djelatnosti grada Zvornika.


Na parcelama na kojima su poljoprivrednici u potpunosti primijenili agrotehničke mjere prinosi pšenice i ječma kreću se i do osam tona po hektaru.

Oranice na kojima žetva još nije obavljena većinom su u brdskim predjelima, a za očekivati je da prinosi na njima budu nešto niži, odnosno oko 3,5 tone po hektaru.

Kvalitet zrna je izuzetno dobar, jer su biljke imale dovoljno snježnog pokrivača da ih zaštiti u periodu niske temperature, te vlage i sunca da nalije zrno.

Poljoprivrednici na teritoriji grada Zvornika raspolažu potrebnom mehanizacijom, prije svega kombajnima, pa se očekuje da žetva pšenice, ječma i zobi, koji su zasijani na oko 630 hektara, bude završena u narednih deset dana.

Iz gradskog Odjeljenja za privredu, razvoj, poljoprivredu i društvene djelatnosti napominju da prema pravilu poljoprivrednici većinu prinosa pšenice ne prodaju otkupljivačima, nego je u najvećem broju daju na čuvanje u silose kod lokalnih mlinova, te je kasnije mijenjaju za brašno i stočnu hranu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare