Proširiti saradnju dva univerziteta

0

ISTOČNO SARAJEVO – Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Mitar Novaković i rektor Nacionalnog univerziteta „Taras Ševčenko“ u ukrajinsom gradu Luganjsku Vitalij Kurilo ocijenili su da se dosadašnja dobra međusobna saradnja dva univerziteta može proširiti u brojnim u segmentima.

Novaković je, povodom obilježavanja krsne slave Univerziteta – Svetog Ćirila i Metodija, danas organizovao prijem tokom kojeg je sa kolegom iz Ukrajine razgovarao o mogućnostima veće razmjene studenata, kao i zajedničkog rada u izdavačkoj djelatnosti i istraživačkih projekata.

„Nama trebaju univerziteti koji imaju pojedine discipline na evropskom, pa i svjetskom nivou, posebno kada apliciramo prema evropskim fondovima. Univerzitet `Taras Ševčenko` ima posebno jake biološke discipline, medicinu, hemiju, sve vrste umjetnosti i od njih zaista možemo dosta da naučimo“, rekao je Novaković novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je naglasio da je Kurilo već obišao tehničke fakultete u Istočnom Sarajevu, te da će u toku dana razgovarati sa dekanima četiri fakulteta na Palama, a sutra posjetiti Saobraćajni fakultet u Doboju.

Kurilo je rekao da Nacionalni univerzitet u Luganjsku, koji postoji od 1921. godine, pohađa oko 30.000 studenata na više od 100 studijskih programa, među kojima su i oni u kojima može da se ostvari saradnja sa Univerzitetom u Istočnom Sarajevu.

„Danas smo se dogovorili o mogućoj razmjeni studenata i nastavnika i razvoju zajedničkih programa u oblasti kulture i obrazovanja. Dogovorili smo se i da pružimo maksimalnu podršku ukrajinskoj dijaspori u BiH u smislu školovanja kadrova na ukrajinskom jeziku, s ciljem njegovog maksimalnog održavanja i njegovanja“, istakao je Kurilo.

On je posebno naglasio pripremu ugovora između Republike Srpske i Luganjske oblasti na polju obrazovanja, kulture i privredne saradnje.

Kao posebnu zanimljivost, Kurilo je naveo da se pored Luganjska nalazi grad Slavenoserbsk u koji su se prije više od 200 godina naselili Srbi, što je još jedna nit koja ih povezuje sa Republikom Srpskom.

Šef Kancelarije Ambasade Ukrajine u BiH Oksana Dramaretska izrazila je zadovoljstvo razvojem saradnje između dva univerziteta i najavila dalju podršku njihovom budućem radu.

„Smatramo da je saradnja na području nauke i obrazovanja jedna od najvažnijih, ne samo za Luganjsku oblast i Republiku Srpsku, nego i za dvije zemlje uopšte. To je naša budućnost i na tome ćemo graditi naše odnose“, izjavila je Dramaretska.

Ona je posebno naglasila da se trenutno radi na uspostavljanju partnerskih veza između Republike Srpske i Luganjske oblasti, a prvi korak u tom smjeru je posjeta luganjske delegacije koja će se realizovati već u julu.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare