Propala sezona na Jahorini?

0

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske (RS) Predrag Gluhaković kaže da je na skoro propalu zimsku sezonu, koja se posebno odrazila na Jahorinu kao vodeći turistički zimski potencijal RS, uticalo više faktora, među kojima su loši vremenski uslovi, kao i nedostatak novca za promociju zimskih turističkih potencijala. Gluhaković kaže da se čeka završni račun i ističe da zbog nedostatka novca zimski turistički potencijali i mogućnosti Kozare, Igrišta, Jahorine i Kneževa nisu prezentovani na svjetskim sajmovima. „Svi smo krivi pomalo, počevši od lokalne zajednice koja je bila u lancu izgradnje žičare i kašnjenja sa dozvolama do turističkih radnika. Isplivaće na vidjelo ko je u tome najviše kočio, ali treba se potruditi da nam stanje ove godine posluži da zbijemo redove i sljedeće napravimo bolju sezonu. Sigurno da će sami turistički radnici reći gdje su pogriješili, koliko su oni imali kapaciteta da se suprotstave krizi“, izjavio je Gluhaković za sutrašnje „Nezavisne novine“ .

Gluhaković je istakao da su slično prošle i zemlje u regionu i da sve turističke destinacije muku muče da privuku turiste u vrijeme krize.

Odgovarajući na pitanje da li je slaboj posjećenosti Jahorine i kašnjenju s puštanjem u rad šestosjeda „kumovala“ politika, odnosno sukob političkih partija, prvenstveno na Palama, Gluhaković je rekao da bi uticaj politike sveo na najmanju moguću mjeru, ističući da je glavni problem to što ovom planinom upravljaju tri opštine, i to- Pale, sarajevski Stari grad i Trnovo.

„Tako imate tri regulaciona plana, a s druge strane Vlada RS ima Master plan, i zamislite kako je na tom prostoru teško sve definisati. Moramo da artikulišemo sve i da ne bude cilj lokalni nivo nego Jahorina“, istakoa je Gluhaković.

On je naglasio da su šansa za poboljšanje situacije na Jahorini veća sredstava za promocije na svjetskim sajmovima, koja će biti obezbijeđena od naplate boravišne takse.

Prema njegovim riječima, od 600 000 noćenja u RS naplaćeno je isto toliko KM.

„Ako znamo da se taksa kreće od 1,5 do dvije KM, dođemo do računice da se u RS utaji od 300.000 do 500.000 KM, i to je nešto što naravno treba popravljati i s tim novcem promovisati ne samo Jahorinu nego i ostale turističke potencijale“, naveo je Gluhaković.

On smatra da ne treba tražiti krivce i dopustiti da zbog sadašnjih loših rezultata bude propuštena i sljedeća sezona, već da treba praviti sistemska rješenja od onoga šta Jahorina može da pruži zimi, a šta ljeti.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare