Promovisano 265 diplomaca, mastera i magistara nauka

1

Na Palama je danas, u okviru obilježavanja Dana Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, promovisano 240 studenata prvog ciklusa studija, 23 mastera i dva magistra nauka ove visokoškolske ustanove.

Student generacije Dimitrije Trifković sa studijskog programa istorija, čiji je prosjek 9,94, rekao je novinarima da je trud potreban za svaki uspjeh.

On je dodao da nije bilo lako izboriti se u konkurenciji na Filozofskom fakultetu na Palama, koji je najveći fakultet na Univerzitetu Istočno Sarajevo, ali da se uz trud, rad i dobru organizaciju sve postigne.

Trifković je rekao da se nada zaposlenju jer je novim programom Vlade Republike Srpske predviđeno zapošljavanje najboljih studenata.

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović rekao je da broj diploma svjedoči o značaju i veličini ovog fakulteta.

On je naveo da Filozofski fakultet ima 17 studijskih programa i nudi studentima širok spektar znanja iz oblasti filozofskih, filoloških i prirodno-matematičkih nauka.

Mastilović je rekao da promocijom 265 diplomaca, mastera i magistara nauka nastavljaju manifestaciju „Dani Filozofskog fakulteta“, koja će trajati do utorka, 21. maja.

Prema njegovim riječima, manifestacija sadrži bogatstvo duhovnih, kulturnih, umjetničkih i naučnih sadržaja, a biće nastavljena u 17.00 časova otvaranjem izložbe Narodnog muzeja iz Leskovca „Ratni put Moravske divizije od 1914. do 1918. godine“, te promocijom istoimene monografije.

Rektor Uvinerziteta u Istočnom Sarajevu Stevo Pašalić rekao je da godišnje na Univerzitetu diplomira nešto manje od hiljadu studenata, pri čemu je najbrojniji Filozozofski fakultet jer ima najveći broj studijskih programa.

„Broj studenata opada u kontinuitetu, ne samo na ovdašnjim univerzitetima, već i u svim zemljama zapadnog Balkana. Manji broj se upisuje i diplomira. Nas obavezuje rad i kada studenata ima više ili manje. Kada je manji broj možemo se usmjeriti na kvalitet jer kada gubite kvantitet onda se orijentišete više na kvalitet“, naveo je Pašalić.

On je istakao da bi bilo najbolje da ovi visokoobrazovani mladi ljudi ostanu da rade na području Republike Srpske.

„Uradili smo značajan iskorak koji se tiče najboljih studenata, prošle godine primili smo 30 najboljih sa različitih obrazovnih profila, a ove godine je i Vlada Republike Srpske reagovala i okupila najbolje. Sa 15 naših studenata bili smo kod premijera Srpske Radovana Viškovića i već ih je šest u proceduri da budu raspoređeni da rade na Univerzitetu, a za ostale će zaposlenje biti pronađeno u drugim institucijama“, naglasio je Pašalić.

Promociji diplomiranih studenata, mastera i magistara nauka, koja je održana na Ekonomskom fakultetu na Palama, prisustvovali su dekani i prodekani Univerziteta u Istočnom Sarajevu, dekani Pedagoškog fakulteta u Vranju, predstavnici ambasada Kine i Ruske Federacije, predstavnici grada Istočno Sarajevo, načelnik opštine Pale Boško Jugović, predstavnici institucija Srpske, kao i ličnosti iz javnog i političkog života.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Sve kravate i štiklice, pitamse koće biti majstor…