Promovisano 16 doktora nauka u okviru obilježavanja Dana i krsne slave Univerziteta

0

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu danas je promovisano 16 doktora nauka ove visokoškolske ustanove, u okviru obilježavanja krsne slave Svetih Ćirila i Metodija i Dana Univerziteta.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić rekao je novinarima da se od danas promovisanih doktora nauka očekuje mnogo u narednim godinama.

„Oni su nešto najbolje što naš Univerzitet u ovom trenutku može da podari svom narodu i u budućnosti će kreirati nauku, istraživanje i obrazovanje na ovim prostorima. Mi smo jako ponosni na to. Oni se sada pridružuju grupi od 493 doktora nauka koji su obrazovanje stekli na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu“, rekao je Kulić.

Kulić je istakao da se ove godine obilježava 30 godina postojanja i rada Univerziteta i najavio za 14. septembar svečanu akademiju koja će biti posvećena isključivo ovom jubileju, a 15. i 16. septembra biće upriličen naučni skup koji će se baviti značajem Istočnog Sarajeva i ovog dijela Republike Srpske u njenom stvaranju.

„Za ovih 30 godina napravili smo izuzetne rezultate imajući u vidu da smo nastali u ratnim uslovima. Stvorili smo prostorne kapacitete za naše fakultete i na dobro smo putu da to završimo u narednoj godini sa zgradom za Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta. Opremili smo 16 naučnoistraživačkih centara sa izuzetno skupom i kvalitetnom opremom“, rekao je Kulić.

On je dodao da je Univerzitet visoko pozicioniran na svjetskim globalnim rang listama, zahvaljujući radu nastavnika i saradnika, a prvi je i jedini u Republici Srpskoj koji je počeo sa izvođenjem nastave na engleskom jeziku.

„Od naredne akademske godine upisaćemo studente strane države koji će slušati nastavu na engleskom jeziku i na studijskom programu Stomatologija na Medicinskom fakultetu u Foči i na ruskom jeziku na Vokalno instrumentalnom studijskom programu Muzičke akademije ovdje u Istočnom Sarajevu“, istakao je Kulić.

Jedan od promovisanih doktora nauka Nikola Davidović izjavio je da je ovo veliki dan za njega i njegove kolege, te dodao da odbrana doktorske disertacije ne predstavlja kraj puta, već veliku obavezu da se nastavi raditi na istraživanju, ali i da se prenosi znanje mladim generacijama studenata.

„Na taj način promovišemo naše fakultete, tako i Univerzitet i Republiku Srpsku“, istakao je Davidović koji duži niz godina radi na Elektrotehničkom fakultetu.

On je dodao da je prilikom pripreme doktorata imao sve potrebne uslove za rad, kao i podršku profesora i kolega sa kojima je sarađivao.

Prije promocije doktora nauka, obavljen je obred lomljenja slavskog kolača u hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama.

U Administrativnom centru Vlade Srpske u Istočnom Sarajevu večeras će u 18.00 časova biti održana svečana akademija u okviru obilježavanja krsne slave i Dana Univerziteta, kojoj će prisustvovati predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare