Promovisane ruske državne stipendije

0

Ambasada Ruske Federacije u BiH organizovala je u petak 22, decembra na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu promociju ruskih državnih stipendija za osnovne, master, doktorske studije, te kratkoročna stažiranja.

Sekretar za kulturu ruske Ambasade u BiH Ana Ivljeva rekla je novinarima da je Ministarstvo obrazovanja i nauke Ruske Federacije prošle godine obezbijedilo 55 stipendija za mlade iz BiH, dok je ove godine taj broj povećan zbog velikog interesovanja.

Ona je istakla da je studentima iz BiH pružena mogućnost da studiraju na najboljim visokoškolskim ustanovama u Rusiji, te da se biraju najbolji kandidati, koji treba da prilože diplomu, uvjerenje o položenim ispitima, ljekarsko uvjerenje i pasoš.

„Stipendija obuhvata sve smjerove – od hemije, istorije, slikarstva, plesa. Ruska Vlada stipendistima obezbjeđuje potpuno besplatan studij, stipendiju predviđenu zakonom za ruske studente i postdiplomce, te smještaj u studentskom domu koji se simbolično plaća u iznosu predviđenom za ruske studente, a koji zavisi od fakulteta koji stipendista pohađa“, istakla je Ivljeva.

Ona je navela da će konkurs biti raspisan početkom naredne godine, a da se sve informacije o konkursu i uslovima studiranja mogu dobiti putem „Fejsbuk“ i veb-stranice Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Prodekan za nauku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Marija Letić kaže da je ovo prva promocija ruskih državnih stipendija na ovom fakultetu.

On kaže da je saradnja počela zahvaljujući inicijativi Državnog agrarnog univerziteta u Voronježu koji je iskazao spremnost za sve oblike međunarodne i regionalne saradnje.

„Naši profesori i studenti su već išli u Voronjež, a sve to je podržala ruska Ambasada“, kaže Letićeva i dodaje da ove stipendije predstavljaju „sjajnu priliku za studente i da im otvaraju brojna vrata i mogućnosti“.

Ona je navela da su na Filozofskom fakultetu ranije promovisane američke i francuske stipendije, čime je označen početak razmjene studenata i nastavnika.

Profesor ruskog i srpskog jezika i književnosti Drgomir Lazić kaže da je, zahvaljujući saradnji Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Državnog agrarnog univerziteta u Voronježu, u Rusiji prošle godine boravilo više od 50 studenata.

Program ruskih državnih stipendija prisutnima su prezentovali predstavnici Ambasade Rusije – sekretar Ana Ivljeva, Tatjana Danjkova iz Državnog poljoprivrednog univerziteta u Voronježu „Imperator Petar Prvi“, kao i studenti koji su već imali priliku da studiraju u Rusiji.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments