Промовисана збирка пјесама за д‌јецу „Причешће“

0

На Палама је представљена збирка пјесама за д‌јецу „Причешће“ Недељка Ковачевића, у којој аутор, враћајући се у своје д‌јетињство, шаље доста порука за д‌јецу, младе, али и старије.

Аутор каже да у збирци покушава да прави копчу између два времена, када је он био дијете и оног данас с обзиром на то да се у доброј мјери разликују.

„Прије се поштовала вјера и традицију, а жене, мајке, као стуб породице, биле су те које су одржавале вјеру, водиле нас на причешће и д‌јецу усмјеравале у позитивном правцу“, навео је Ковачевић и додао да се знало ко шта ради.

Према његовим ријечима, у књизи је обрађено 27 пјесама, која су подијељене у три циклуса.

„Прави циклус су пјесме из мог д‌јетинства, школовања, други говори о људима које свакодневно срећем на Палама, а трећи је `баснословни` и говори о животињама, док свака пјесма поентира неком поуком“, рекао је Ковачевић.

Професор и културни радник Жељко Стојановић каже да Ковачевић својим катренима, римама, метриком, ритмом и посебним начином писањем, хумором, лако проналази пут до младих читалаца, али и до старијих.

Стојановић је додао да је занимљивост збирке пјесама за д‌јецу „Причешће“ у томе што Ковачевић зна да сваки добар пјесник за д‌јецу мора имати хумор, али не обичан него посебан, лепршав, шарен, да се на прву допадне д‌јецу допадне или не, што он има.

„Када за 10 до 30 година када мушкарац, жена или дијете на Палама узме у библиотеци књигу `Причешће` виђеће ко је прије њих шетао улицама Палама, ко је дисао Романију и Јахорину и пио воду са Миљацке и то све кроз пјесму, шалу, хумор ритам и катрен“, каже Стојановић.

Организатор промоције Сузана Милетић рекла је новинарима да је збирка пјесама пуна емоција, љубави према мајци, пријатељству.

Промоција је одржана синоћ у Парохијском дому на Палама, а учесници су били и Ања Беговић као рецитатор и вокали Маја Новосел и Милица Станишић.

Недељко Ковачевић рођен је у Палама 21. октобра 1966. године, гд‌је је завршио основну и средњу школу. Озбиљнијим писањем посветио се након Одбрамбено-отаџбинског рата објављујући неколико епских д‌јела.

Прву збирку д‌јечије поезије објавио је 2005. године под називом „Ћао, ћао, ја сам маза“, затим 2007. се публици представио збирком љубавне поезије „Откуда ви, госпођице“.

Д‌јецу је обрадовао 2008. године збирком поезије „Маме се краду“, а другу збирку љубавне поезије „Наложница“ наредне године.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare