Promovisana zbirka pjesama „Sjetovanje“ Nedeljka Zelenovića

0
Promovisana zbirka pjesama
ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 16. ФЕБРУАРА /СРНА/ - У Културном центру Источно Ново Сарајево одржана је промоција збирке пјесама "Сјетовање", у којој аутор Недељко Зеленовић настоји да језичким финесама оживи неке старе изразе и ријечи које су у поезији веома пожељне.

ISTOČNO SARAJEVO – U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo održana je promocija zbirke pjesama „Sjetovanje“, u kojoj autor Nedeljko Zelenović nastoji da jezičkim finesama oživi neke stare izraze i riječi koje su u poeziji veoma poželjne.

„Nastojim da nasjetujem mlade naraštaje da čuvaju svoj jezik, a starije da podsjetim da i oni mogu dati doprinos očuvanju srpskog jezika. To je najveće blago koje čovjek ima“, rekao je Zelenović Srni nakon sinoćnje promocije zbirke „Sjetovanje“, koju je objavila Izdavačka kuća „Besjeda“ iz Banjaluke.

On je dodao da akcenat stavlja na Hercegovinu, jer, kako kaže, nije slučajno da je Vuk Karadžić kao osnovu savremenog srpskog jezika uzeo hercegovački srpski jezik.

Recenzent knjige Jadranka Regoje rekla je da Zelenović u ovoj, više nego u prethodnim zbirkama, čuva i njeguje bogatu riznicu starih izraza, dodajući mnoštvo sopstvenih neobičnih kovanica.

Jadranka Regoje, koja je i profesor srpskog jezika, smatra da će „Sjetovanje“ biti još jedno pjesničko ostvarenje koje će kvalitetom biti ubrajano u korpus djela savremenih srpskih pjesnika, ali da će biti i naučno interesantno lingvistima.

Nedeljko Zelenović rođen je 1958. godine u selu Brđani kod Konjica. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Odsjek slavistika. Osim poezijom, prozom i književnom kritikom, bavi se i novinarstvom.

Prvu zbirku pjesama „Seciranje duše“ objavio je 1996. godine, a nakon toga, još 15 zbirki pjesama za djecu i odrasle, monografiju, priče, dvije knjige književne kritike, monodramu, tekst za pozorišnu predstavu za djecu i drugo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments