Promovisana rukovet o srpskom stradanju u 20. vijeku

0

FOČA – U Foči je promovisana poetska rukovet „Pred sjenima srpskih mučenika“ u kojoj su sabrane 33 pjesme od 24 autora o stradanju srpskog naroda u 20. vijeku.
Knjiga je izašla u izdanju fočanskog Centra za kulturu i informisanje i Opštinskog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“, a njen priređivač je fočanski profesor srpskog jezika Rade Lalović.

Osim pjesama poznatih srpskih i hrvatskih pjesnika u poetskoj rukoveti zastupljene su i tri Lalovićeve pjesme.

Pripređivač je istakao da je knjiga nastala kao rezultat seminara o proučavanju Holokausta za prosvjetne radnike u Republici Srpskoj, koji su organizovali vlade Srpske i Izraela.

„U Republičkom pedagoškom zavodu pokušavali smo da osmislimo međupredmetni program da našim učenicima pokažemo šta je to Holokaust, ne samo jevrejskog, nego i srpskog naroda u 20. vijeku. Ne postoje narodi koji su imali stradalnije sudbine od Jevreja i Srba“, rekao je Lalović, koji je dugogodišnji radnik Pedagoškog zavoda Srpske.

On je naveo da su srpski pjesnici, nažalost, pisali nedovoljno o srpskim stratištima iz Drugog svjetskog rata.

„Tragajući za takvim pjesmama, iznenadio sam se kako je malo pjesama o Jasenovcu“, rekao je Lalović.

Na sinoćnjoj promociji su još govorili profesor srpskog jezika Duško Krsmanović i direktor Centra za kulturu i informisanje Vladimir Pantović, dok su stihove iz zbirke čitali fočanski učenici.

„Krvava bajka“ Desanke Maksimović, „Jama“ Ivana Gorana Kovačića, „Majka pravoslavna“ Vladimira Nazora, „Lički mučenici“ Jovana Dučića, „Umesto kamena za spomen-crkvu u Prebilovcima“ Stevana Raičkovića neke su od pjesama uvrštenih u ovu rukovet.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare