Promovisana monografija “Sokolac-srce Romanije”

0
Promovisana monografija

SOKOLAC – Monografija “Sokolac-srce Romanije” promovisana je u sokolačkom Parohijskom domu, na svečanosti povodom krsne slave hrama Romanijska Lazarica i opštine Sokolac.

Autor monografije Milan Ždrale rekao je Srni da je na pripremi i izradi ove knjige radio pet godina i da je dao sve od sebe da uz pomoć nekoliko saradnika među korice ovog djela stavi istoriju Sokoca, ali i Romanije koja je u srcu svih građana ove lokalne zajednice.

“Mislim da je Sokolac dobio najbolju monografiju u Republici Srpskoj, u kojoj na 570 stranica velikog formata u 20 poglavlja i uz 700 fotografija čitalac može pronaći sve od `Glasinačke kulture` do danas”, istaka je Ždrale.

On je rekao da je jako zadovoljan i srećan što je sačinio ovo djelo koje će biti putokaz naredna pokoljenja koja se budu bavila kulturom i istorijom i istinom, prije svega, jer je sve što je zapisano u Monografiji Sokoca zasnovano na provjerenim podacima.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica izrazio je zadovoljstvo što je Monografija “Sokolac-srce Romanije” ponuđena javnosti na dan krsne slave crkve Svetog proroka Ilije, u narodu poznate kao Romanisjka Lazarica i na Dan i slavu opštine Sokolac.

“Monografija je pisana narodnim jezikom koji miluje dušu i zrači optimizmom za bolje sutra. Zabilježini su i tužni događaji, što je, nažalost, i naša realnost”, izjavio je Bjelica.

On je dodao da tekst monografije podsjeća na ljude koji su radeći na očuvanju i razvoju ovog kraja, postali dio romanijske bogate istorije.

Načelnik opštine Sokolac je naveo da su prikupljanje građe za monografiju pomogli raniji visoki funkcioner BiH Milanko Renovica, blaženopočivši mitropolit dabrobosanski Nikolaj, profesor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Grujo Bjeković, publicista Vojko Bjeković, poznavalac istorije romanijskog kraja Bogoljub LJubo Koprivica i drugi.

Bjelica je naglasio da su prikupljanje istorijske građe provjeru podataka o svim bitnim aktivnostima na području ove opštine, izradu fotografija i štampanje knjige, materijalno pomogli privrednici ove opštine, bivši i aktuelni predstavnici lokalna vlasti i građani koji su smatrali da je izrada monografije djelo koje građani ove lokalne zajednice očekuju godinama.

Načelnik opštine Sokolac je rekao da je za Monografiju “Sokolac-srce Romanije” bilo potrebno ukupno oko 50.000 KM.

Autor Monografije “Sokolac-srce Romanije” Milan Ždrale istaknuti je novinar i publicista, koji od 1995. živi i radi u Beogradu. Publicistikom je počeo da se bavi od 1979. godine.

Ždrale je napisao više od 35 knjiga i više od 40 monografija.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments