Promovisana „Liga pravih muškaraca“, brana nasilju u lokalnoj zajednici

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Istočnom Sarajevu večeras je promovisana „Liga pravih muškaraca“, čiji su članovi istaknuti predstavnici društvenog života koji se svojim radom i stvaralaštvom zalažu za eliminaciju svih oblika nasilja i nejednakosti u lokalnoj zajednici.

Potpisana je i Deklaracija o „Ligi pravih muškaraca“, u kojoj se ističe da se „pravi muškarac ne boji da glasno iskaže svoj stav, jer se uvijek i na svakom mjestu zalaže za uvažavanje žena, za rodnu ravnopravnost i nenasilnu komunikaciju“.

„Pravi muškarac poštuje žene, uvažava njihova mišljenja, stavove i slobodu… On zna da je ignorisanje nasilja, koje čine drugi, jednako opasno kao i nasilje samo“, navodi se u Deklaraciji.

Lokalna akciona grupa, sastavljena od predstavnika javnog, obrazovnog i civilnog sektora, nominovala je muškarce koji kroz svoj svakodnevni život i rad mogu poslužiti kao primjer drugima, koji ne opravdavaju nijedan oblik nasilja i svojim zalaganjem doprinose eliminaciji nejednakosti u lokalnim zajednicama.

Prema riječima direktora „Forum teatra“ Vitomira Mitrića, „Liga pravih muškaraca“ predstavlja inicijativu ove lokalne zajednice da javnosti predstavi muškarce koji su primjer drugima, da istakne njihove kvalitete i podstakne mladiće i druge da slijede njihov primjer.

Promocija je održana u organizaciji „Forum teatra“ i Lokalne akcione grupe.

Ova aktivnost, uz poštivanje svih epidemoloških preporuka i mjera, realizovana je u okviru UN vomen projekta „Uključenost zajednica u smanjenje rodnih stereotipa i eliminaciju nasilja nad ženama i djevojčicama“, koji finansijski podržava Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju, a realizuje Asocijacija „Iks-ipsilon“ sa partnerskim organizacijama.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare