Promovisana knjiga „Ustaški zločin u Starom Brodu 1942.“

0

VIŠEGRAD – U višegradskom Domu kulture večeras je promovisana knjiga „Ustaški zločin u Starom Brodu kod Višegrada 1942. godine“ autora Predraga Ostojića.

Ostojić je rekao da je radeći ovu knjigu koristio dokumentaciju Nezavisne Države Hrvatske /NDH/, njemačkog Rajha, partizanska dokumenta i Jugoslovenske vojske u otadžbini, kao i italijanska dokumenta.

„Kada smo sve to pogledali dobili smo cjelokupnu sliku događaja, kao i uzrok i posljedice onoga što je bilo pogubno za civilno srpsko stanovništvo na tim prostorima“, naveo je Ostojić.

Osvrćući se na knjigu, on je posebno izdvojio dokument njemačkog civilnog predstavnika u Beogradu Benslera, koji je zakazao jedan konzularni sastanak u predstavništvu NDH u Beogradu i protestovao kod hrvatskog konzulata tražeći da uputi protestnu notu Ministarstvu spoljnih poslova u Zagrebu.

„U protestnoj noti Bensler piše da je vlada NDH protjerala više od 25.000 žena i djece preko Drine i ubila više hiljada civila, ali on ne brine o Srbima, već pita ko će da plaća porez, kako će funkcionisati država i govori da je napravljena humanitarna katastrofa u Srbiji“, rekao je Ostojić.

Prema njegovim riječima, sva njemačka dokumenta koja govore o ustaškim zločinima ne aboliraju Nijemce, jer su oni i omogućili ustašama da naprave ono što su napravili.

Istoričar Stefan Bradonjić rekao je da Ostojićeva knjiga govori o ustaškom planu istrebljenja srpskog naroda na prostoru istočne Bosne u vojnoj operaciji iz 1942. godine koja je kulminirala masovnim pokoljem srpskih civila u Starom Brodu.

„Veoma je bitno da stvorimo svijest i istorijsko sjećanje na stradalo srpsko stanovništvo, kako u periodu Drugog svjetskog rata, tako i za vrijeme NDH. Ova knjiga može poslužiti i kao temelj za dalje proučavanje i rasvjetljavanje tih zatamnjenih stranica naše prošlosti, a njen značaj u tom smislu je ogroman“, naglasio je Bradonjić.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare