Promovisana knjiga „Stvaralački postupci u nastavi književnosti“

0

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta U Istočnom Sarajevu u petak je promovisana knjiga „Stvaralački postupci u nastavi književnosti“ Branke Brčkalo, profesora na Katedri srpski jezik i književnost. Knjiga je rezultat petogodišnjih istraživanja iz oblasti metodike nastave književnosti, rečeno je na promociji.


„Tema je veoma široka, ali se u knjizi daju paradigmatični primjeri stvaralačkih postupaka u nastavi koji nastavnike i učenike mogu da podstaknu na vlastita traganja“, rekla je Brčkalo.

Ona je u svom obraćanju istakla da se pod pojmom stvaralački postupci u nastavi književnosti podrazumijevaju inventivni i postupci visoke produktivnosti koji se suprotstavljaju rigidnosti i dogmatizmu.

Prema njenim riječima, takvi postupci nisu samo odlika savremene ili moderne škole već su prisutni i u klasičnoj i u tradicionalnoj nastavi, jer je uvijek bilo profesora entuzijasta koji su željeli da ostvare više sa učenicima.

„Stvaralački postupci u nastavi književnosti podrazumijevaju stvaralačku djelatnost učenika. Ona im pomaže da bolje upoznaju svoje mogućnosti, da stvore pozitivnu sliku o sebi, da se iskažu i potvrde kao ličnosti“, pojasnila je Brčkalo.

Knjiga može da posluži i svim mladim profesorima koji tek počinju da rade u nastavi, jer se u knjizi daju pregledno i sistematično svi stvaralački postupci koji mogu da se koriste u tumačenju književnih tekstova.

„Može da posluži i starijim profesorima da osvježe svoja znanja, jer na jednom mjestu imaju pregledno date sve metodičke modele stavaralačkih postupaka. Nekad se smatralo da je kreativnost svojstvena samo malom broju talentovanih ljudi, a danas se smatra da je ona u većoj ili manjoj mjeri svojstvena svakom ljudskom biću“, napomenula je Brčkalo.

Iz toga slijedi, ocijenila je ona, da se stvaralaštvo u nastavi književnosti razvija sistematskim vježbanjem u temeljnom i produbljenom proučavanju književnih tekstova.

Na promociji su govorili i profesori Miloš Kovačević, Tiodor Rosić i Mihailo Šćepanović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare