Promovisana knjiga „Ofanzivni Gornjedrinski front“

0

VIŠEGRAD – U Domu kulture u Višegradu promovisana je knjiga „Ofanzivni Gornjedrinski front“, književnika i istoričara iz Beograda Predraga V. Ostojića, koju su zajednički objavili „Prosvjeta“ iz Rudog i „Armon“ iz Beograda.

Autor je rekao da je knjiga proistekla iz njegove studije koju je izlagao na prošlogodišnjem naučnom skupu „Crna Gora u Prvom svjetskom ratu“, održanom u Podgorici povodom stotinu godina od Velikog rata, koji je organizovao Srpski nacionalni savjet Crne Gore.

„U knjizi sam dokumentovao moju tezu da je u širokom Austrougarskom frontu prema Srbiji postojao i snažan, skoro neprobojan, Gornjedrinski front, koji je nedovoljno istraživala svjetska, ali, nažalost, i srpska istoriografija“, naglasio je Ostojić.

On je dodao da je na ovom dijelu fronta bila raspoređena srpska užička vojska, potpomognuta domaćim stanovništvom, ističući da je nakon kasnijeg sloma tog otpora uslijedio stravičan progon Srba sa ovog područja.

Predsjednik Društva bibliotekara Republike Srpske Stojka Mijatović naglasila je da je autor u knjizi dao detaljan prikaz srpsko-crnogorskih ratnih operacija tokom avgusta i septembra 1914. godine.

„Opisujući borbe za odbranu Rudog 1914. godine, Ostojić je podigao još jedan spomenik palim herojima Velikog rata da bi mlade generacije znale kako su znani i neznani heroji, braneći slobodu, ginuli za nezaborav“, ocijenila je Mijatovićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare