Promovisana knjiga „Ima li Gage – zapisi iz silosa mržnje“

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Istočnom Sarajevu večeras je Matična biblioteka organizovala promociju knjige Radoslava Bratića pod nazivom „Ima li Gage – zapisi iz silosa mržnje“, koja svjedoči o strahotama koje je preživio u tarčinskim logorima.
Bratić je na promociji rekao da je na ideju da napiše knjigu o svom zatočeništvu u Tarčinu došao 2005. godine, kada je obilježavano deset godina od dešavanja u Srebrenici, jer je shvatio da niko ništa ne piše o zločinima koje je počinila druga strana.

„Zahvaljujući podršci profesora Pavla Kaluđerčića, počeo sam da pišem knjigu o svom zatočeništvu, što mi je strašno teško padalo, jer sam sve strahote ponovo morao da proživljavam“, pojasnio je Bratić.

On je istakao da mu je želja da još neko napiše svoju ispovijest, pošto su od 800 logoraša koji su prošli kroz „Silos“, samo trojica prije njega objavila knjige koje govore o strahotama u ovom logoru.

„Ako mi ne budemo pisali i pričali o zločinima koji su počinjeni nad Srbima, moglo bi se desiti da ti zločini budu zaboravljeni, što nikako ne smije da se desi“, zaključio je Bratić.

Slađana Bratić iz Matične biblioteke Istočno Sarajevo izjavila je da knjiga „Ima li Gage“, nije knjiga koja spada u domen kulture, nego predstavlja svjedočanstvo surove stvarnosti čovjeka koji je bio u zarobljeništvu više od tri godine.

„Ovo je ispovijest jednog logoraša, čovjeka koji je ni kriv, ni dužan bio zarobljen i odveden od svoje kuće, prošao sva tri logora koja su tada bila aktivna na području Tarčina. Apsolutno nikakav razlog nije postojao da on bude zatočen, osim što je bio Srbin“, pojasnila je Bratićeva.

Ona je istakla da je najveći značaj ove knjige istorijski momenat i jedno svjedočenje za koje se ne zna da li će biti uzeto u obzir, te napomenula da su još u toku sudski postupci u vezi sa zločinima u Tarčinu.

„Mi smo dužni, zbog istorije i naših potomaka, da objavljujemo ovakva svjedočanstva i da ona budu dostupna svima koji žele da ih pročitaju, bez naše želje da osuđujemo bilo koga. Presude ćemo ostaviti sudskim organima, uz nadu da će i za srpske žrtve biti pravde“, naglasila je Bratićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare