Promovisana knjiga priča „Utvare“

0

ZVORNIK – U Zvorniku je večeras promovisana knjiga priča „Utvare“ Rajka Boškovića iz Osmaka u kojoj je autor opisao neobjašnjive stvari koje su se pojedinim ljudima dešavale, odnosno ljude koji su lično doživjeli neki neprirodan susret.


Bošković je naveo da su se, prema pričama, dešavale neobjašnjive stavri u naseljenim mjestima koja se nalaze u gornjem slivu rijeke Spreče, obuhvatajući Caparde, Šekoviće, Osmake, Kalesiju, Vilčeviće, Zelinu i druga mjesta, odnosno područje od Majevice do Javora i Javornika.

„Radnje se uglavnom dešavaju na mjestima gdje se odigravaju ovakvi događaji. To su najčešće guvna na kojima se nekada zapregom vrla pšenica, zob, ječam, mjesta koja su služila za pranje veša pomoću pratljače na potocima i rijekama, raskršća na putevima, groblja, vodenice i mostovi“, rekao je on.

Bošković je dodao da su se susreti sa nestvarnim ili kako bi u ovom kraju rekli „ana te ga ma“, uglavnom završavali pred zoru kada bi zapjevali prvi pijetli, kojih se po vjerovanju ljudi nečastivi plaše.

„Sve radnje, osim jedne, smještene su na mjesto gdje su se stvarno i dogodile“, rekao je Bošković.

On je istakao da čitaocima ostavlja da sami procijene šta je od svega u ovoj knjizi moglo da se dogodi, a šta je nečija mašta iskonstruisala.

Recenzent Cvijan Đapanović rekao je da se autor zbirke priča „Utvare“ odlučio na interesantan i težak poduhvat da zabilježi razna mistična prepričavanja u ovom kraju.

„Zbirka nazvana ‘Utvare’ sigurno prezentuje suštinu sadržaja, ali je tu implicitno ili eksplititno riječ i o mistici, magiji, okultizmu, vješticama, čarobnjacima, duhovima, prikazama, vidovnjacima, gatarama, urocima“, rekao je Đapanović.

On je naveo da je autor filozofski završio uvod rečenicom: „Jedno je istina: Sve je istina, ako je istina“.

Predsjednik zvorničkog Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Rade Perić rekao je da je ovo društvo podržalo izdavanje ove knjige, jer je, pojasnio je, dobro što je autor prikupio neobjašnjive pojave, priče, legende, mistiku, da se sve to otrgne od zaborava.

„Sigurno je da knjiga ‘Utvare’ doprinosi ukupnoj kulturnoj baštini opštine Osmaci, zvorničkog područja, kao i cjelokupnog kraja, koji je autor obuhvatio u pričama „, rekao je Perić.

Knjigu priča „Utvare“ objavila je zvornička „Eurografika“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare