Promovisana knjiga „Orlovi lavljeg srca“

0

Na Palama je večeras predstavljeno četvrto dopunjeno izdanje istorijske knjige „Orlovi lavljeg srca“, koja opisuje borbu srpskog naroda za krst časni i slobodu na prostoru opštine Olovo, autora Saše Nikolića.

Nikolić, koji je pripadnik Ministarstva unutrašnjnih poslova Republike Srpske, rekao je novinarima da je knjiga zasnovana na istinitim događajima i likovima, a počinje junačkom pogibijom hrabrog i časnog tridesetčetverogodišnjeg kraljevskog poručnika Save Zekića u selu Drecelj, opština Olovo u jesen 1947. godine.

„Zatim u knjizi slijedi opisivanje borbe srpskog naroda za opstanak tokom odbrambeno-otadžbinskog rata u selu Drecelj i maloljetnih boraca dreceljske čete Olovskog bataljona druge romanijske motorizovane brigade Vojske Republike Srpske koji su nastavili put i borbu za odbranu svoga sela i Sarajevo-romanijske regije“, objasnio je Nikolić.

On je dodao da se radnja u knjizi opisuje od 1947. do 2015. godine.

Potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma selo Drecelj, kao i cijela srpska opština Olovo pripaduju Federaciji BiH, zbog čega su Srbi morali da napuste vjekovna ognjišta.

Nikolić je napomenuo da je deset godina radio na knjizi, da mu je bilo teško i emotivno, ali da je ona i značajna za njega jer je ujedno i autobiografska.

Promocija knjige održana je u Kulturnom centru Pale, izdavač je „Srpski književni klub Banjaluka“, podržnica Trebinje, a pokrovitelji Marina i Goran Selak.

Saša Nikolić je kao brac Vojske Republike Srpske učestvovao u odbrambeno-otadžbinskom ratu u kojem je na braniku svoga sela i otadžbine dva puta ranjen.

Od 1996. godine zaposlen je u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske na Palama i pripadnik je elitne policijske jedinice Žandarmerije.

Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih odlikovanja i nagrada za poeziju. Oženjen je i ima četvoro djece.

Nikolić je do sada objavio knjige, od kojih su tri u prozi i sedam u epskoj poeziji – „Srbi – Drecelj i Dreceljani“, „Život u pjesmi“, „Crkva u Drecelju“, „Paljanska policija“, „Orlovi lavljeg srca“, „Pravoslavlje“, „Uspješni ljudi“, „Na braniku otadžbine“, „Žandarmerija“ i „Svetosavlje“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments