Promovisana knjiga o Svetom Petru Dabrobosanskom

0

FOČA – U Centru za kulturu i informisanje u Foči promovisana je knjiga „Mitropolit Sveti Petar Zimonjić 1866-1941“, čiji je autor sveštenik Ranko Bilinac.

Knjiga je Bilinčev doktorski rad na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu i predstavlja zbir istraživanja, članaka i arhivskih podataka o mitropolitu dabrobosanskom Petru Zimonjiću, koji je mučenički postradao 1941. godine, nakon što je u Sarajevu odbio da ispoštuje ustaško naređenje o ukidanju ćirilice.

Mitropolit je odveden u logor Kerestinac u Hrvatskoj i tu je mučen, a najvjerovatnije je postradao na Velebitu, gdje je bačen u jednu od masovnih grobnica, rečeno je sinoć na promociji knjige.

Profesor istorije crkve na Bogoslovskom fakultetu u Foči Dalibor Petrović rekao je da zvanična istoriografija nakon Drugog svjetskog rata nije bila naklonjena mitropolitu Petru.

„Bilinac je uz veliki trud uspio da sakupi dosta građe, koju je prezentovao izuzetnim pripovjedačkim stilom“, naveo je Petrović.

Autor knjige rekao je da je u Drugom svjetskom i proteklom građanskom ratu dosta arhivske građe o mitropolitu Petru uništeno, a da je najviše podataka našao u Staroj crkvi i Mitropoliji u Sarajevu, u arhivima u Sarajevu i Beogradu, u Patrijaršiji, te u Nevesinju i Trebinju.

Sveštenik Bilinac kaže da je ovom knjigom pokušao da istrgne od zaborava lik i djelo velikog mučenika srpske crkve, koji je kanonizovan 1998. godine, a dvije godine kasnije uvršten je u red svetitelja.

Promociju knjige organizovali su Centar za kulturu i informisanje i Bogoslovija „Svetog Petra Dabrobosanskog“, a prisustvovao joj je veliki broj građana.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare