Promovisana knjiga „Nebeske heroine sveta“

0
Promovisana knjiga

ISTOČNO SARAJEVO – Promocija knjige „Nebeske heroine sveta“ autora Radmile Tonković o ženama koje su ravnopravno sa muškarcima ispisale istoriju vazduhoplovstva i kosmičkih putovanja, promovisana je večaras u Istočnom Sarajevu.

Tonkovićeva je rekla novinarima u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo da su u njenoj knjizi predstavljene žene iz cijeloga svijeta koje su ostavile trag u vazduhoplovstvu, za koje je navela da predstavlja posebnu oblast u kojoj se prvo pojavljuju najmodernije tehnologije.

„Žene su odigrale veliku ulogu u svetskom vazduhopovstvu, ali su podaci o tome jako slobo beleženi. Zato je ova knjiga bila veoma teška da se obradi, jer nisam imala odakle da izvadim podatke koji nisu sadržani ni u arhivama, ni u bibliotekama, tako da sam morala da putujem po celom svetu kako bi pronašla adekvatne podatke“, istakla je Tonkovićeva.

Ona je navela da se u njenoj knjizi nalaze podaci o 2.000 žena sa 1.700 kolor fotografija, te istakla da je objavljena na ruskom jeziku, a da je u toku prevod na engleski.

Radmila Tonković je više od dvije decenije radila u komandi Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane u Beogradu i bila ovlašteni prevodilac i dokumentarista ruskih pravilnika upotrebe vazduhoplovne borbene tehnike.

Ona je prva žena vazduhoplovni novinar i urednik na Balkanu u časopisima – „Aeromagazin“, „Naša krila“ i „Moma-glasnik“, a kao pisac, novinar, publicista i prevodilac piše za mnoge časopise u Srbiji i inostranstvu.

Član je i brojnih vazuhoplovnih udruženja u Srbiji, Rusiji i Republici Srpskoj.

Tonkovićeva je boravila u Predsjedničkom kremaljskom puku Rusije i tom prilikom nagrađena specijalnim priznanjem „Počasnom gramotom“ za dugogodišnji doprinos popularizaciji i razvoju svetske avijacije, a dobitnik je i Počasnog pilotskog znaka civilne avijacije Ruske Federacije.

Tonkovićeva je imenovana i za počasnog člana Vojno-naučnog kulturnog centra Oružanih snaga Ruske Federacije, dobitnik je Ordena Ruske Federacije povodom 65 godina od pobjede nad fašizmom, kao brojnih drugih priznanja.

Školavala se na brojnim svjetskim univerzitetima, uključujući i moskovski „Lomonosov“, koji završava sa „Zlatnom značkom“ kao najbolji student fakulteta.

Već dugi niz godina bavi se istorijom vazduhoplovstva i pomno prati i piše o svim istorijskim i savremenim događajima u civilnom, sportskom, saobraćajnom i vojnom vazduhoplovstvu u zemlji i u svijetu, o čemu je objavila više od 500 članaka i priloge u 12 knjiga.

Tonkovićeva živi i radi u Beogradu i Moskvi.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments