Promovisana knjiga „Filozofija i neoliberalizam“

0

Na Palama je, u okviru obilježavanja Dana Filozofskog fakulteta i krsne slave – Svetog Jovana Bogoslova, promovisana knjiga „Filozofija i neoliberalizam“, odnosno studije o tendencijama ukidanja smisla nauke, obrazovanja i društva, profesora i autora Miše Kulića.

Kulić je rekao novinarima da knjiga razmatra proces likvidacije kritičkog i slobodnog mišljenja filozofije i drugih društvenih i humanističkih nauka s kraja 20. i početka 21. vijeka kao posljedice neoliberalne apsolutizacije tržišta i profita.

On navodi da se sve polako pretvara u tržište i da društvo više ne postoji, a univerziteti stavljeni u funkciju privrede i komercijalne strane društva.

Značajno mjesto u filozofskim razmatranjima u knjizi „Filozofija i neoliberalizam“ imaju i studije koje tematizuju neoliberalne, totalitarne tržišne pretpostavke bolonjske koncepcije univerziteta, koje Kulić vidi kao stvarno izvorište krize savremenog univerziteta i njegovog pretvaranja u poslušni servis kapitala.

Kulić napominje da uloga društveno-humanističkih nauka nikada nije bila zadovoljavanje potreba tržišta, već djelovanje u moralnom smislu.

„Bez filozofije, sociologije, istorije, književnosti nema slobode naroda, niti društva“, poručio je Kulić.

Profesor sa Instituta društvenih nauka u Beogradu Vladimir Milisavljević rekao je da ova knjiga ukazuje na mnogostruke promjene koje su se desile u samom identitetu nauke i univerziteta.

On je rekao da knjiga predstavlja pokušaj da se razumije nauka i Univerzitet i ono što se sa njima dešava u ovom vremenu, te da nije moguće ispitivati univerzitet i nauku izolovanu od nekih opštih društvenih kretanja.

„Što je posebno dragocjeno ona kritikuje te tendencije pretvaranja univerziteta u tržišnu korporaciju i ukazuje na opasnosti koje iz te činjenice proizlaze. Predstavlja svojevrsni plodaje za očuvanje kritičke funkcije univerziteta“, navodi Milisavljević.

On kaže da na Filozofski fakultet Pale dolazi već dugi niz godina, te da mu je drago što je knjiga ugledala svjetlost dana, kako zbog njene teme tako i zbog činjenice da ona sažima jedan broj značajnih rezultata.

Obilježavanje Dana Filozofskog fakulteta nastaviće se sutra u 9.00 časova kada je planiran međunarodni skup „Nauka i stvarnost“.

U 13.00 časova njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit Hrizostom obaviće lomljenje slavskog kolača u dekanatu Fakulteta.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare