Promovisana kniiga „Život i djelo Rista Trifkovića“

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, u organizaciji Matične biblioteke Istočno Sarajevo, danas je promovisana studija „Život i djelo Rista Trifkovića“, čiji je autor književnik Dušan Zurovac.
Knjiga „Život i djelo Rista Trifkovića“ nastala je iz napisane, ali nikad odbranjene i objavljene doktorske disertacije autora, koji je podsjetio da je Trifković izdržao pet godina Golog otoka zbog toga što je za moto jedne njegove priče upotrijebio rečenicu: „Pliva patka, pliva guska, ova zemlja biće ruska“.

„Trifković je kao mlad čovjek otišao u partizane iz drugog razreda gimnazije, da bi 1948. godine bio zatvoren na Goli otok, gdje je proveo pet godina, i poslije toga je odlučio da se povuče u sebe, da se isključi iz tog čemernog života. Risto se zapravo povukao u stvaralačku tišinu“, rekao je Zurovac novinarima.

Autor knjige je istakao da je Trifković tragična ličnost, kao i mnogi drugi pisci, od Fjodora Mihailoviča Dostojevskog, preko Ive Andrića i Petra Kočića, do Borisava Stankovića i drugih velikana književnosti.

Direktor Matične biblioteke Istočno Sarajevo LJiljana Knežević izjavila je da se ideja za štampanje studije rodila prije tri godine kada je ova institucija od porodice Trifković dobila vrijedan legat, a realizovana je zahvaljujući podršci Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, u okviru projekta decentralizacije kulture u Srpskoj.

„U toj bogatoj zaostavštini pronašli smo, osim velikog broja knjiga, i izvanrednu prepisku koja govori o bogatom i plodnom Trifkovićevom radu, stvaralaštvu i saradnji sa značajnim piscima u tadašnjoj BiH, poput Ive Andrića i Meše Selimovića“, navela je Kneževićeva.

Prema njenim riječima, Zurovac se u knjizi detaljno osvrće na život i djelo književnika, koji je aktivno stvarao sve do početka rata u BiH.

Osim iscrpne biografije, u kojoj se nalaze podaci koji se ne mogu naći u biografskim bilješkama u njegovim knjigama, kao onaj da je robijao na Golom otoku, Zurovac detaljno opisuje i analizira književno stvaralaštvo Trifkovića, koji je bio i književni kritičar, esejista, romansijer, istoričar i dugogodišnji urednik izdavačke kuće „Svjetlost“ Sarajevo.

Trifkovićevo književno djelo veoma je obimno i raznoliko. Objavio je pet romana, petnaest zbirki pripovijedaka, dvije književno-esejističke knjige. Ovaj autor ima svoj originalni rukopis, jedinstven način opservacije teme, kao i transponovanje te tematske građe u jezičko područje.

On je mnogo učinio i na populizaciji književnosti u BiH. Pisali su mnogi o Trifkovićevom književnom djelu, ali je mnogo više Trifković pisao o drugim piscima, najčešće o svojim savremenicima i njihovom stvaralaštvu. Zbog toga u ovoj knjizi nije zanemaren ni taj segment Trifkovićevog rada.

Knjigu prati i bibliografija Rista Trifkovića, koju je uradila bibliotekarka Matične biblioteke Istočno Sarajevo Miljana Macan.

Porodica Trifković je sva izdanja i sve što je Risto Trifković za života skupljao, poklonila Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo.

Trifkovićev legat čini njegova biblioteka sa 1.204 knjige, 60 časopisa, kao i više od 1.000 listova rukopisa, prepiske, isječaka iz novina, izvještaja, ljekarskih nalaza, dokumenata i dopisnica.

Ova izložba je do sada predstavljena u Zvroniku, Han Pijesku, Kalinoviku i Istočnom Starom Gradu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare