Promovisana 44 doktora nauka

0

Univerzitet u Istočnom Sarajevu danas je promovisao 44 doktora nauka za akademsku 2019/2020. i 2020/2021. godinu, koji su obrazovanje stekli na ovom univerzitetu.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić rekao je da se promovisani doktorandi danas pridružuju doktorima nauka koje je do sada iznjedrio Univerzitet, a kojih je 493.

„Oni su nešto najbolje i najvrednije što Univerzitet u Istočnom Sarajevu nudi našem narodu. Polaganjem svečane zakletve i prijemom diplome, oni se danas upisuju u elitu naučnih radnika ovog univerziteta, Republike Srpske i šire. NJihova obaveza je da svojom aktivnošću i idejama promijene okruženje, odnosno obezbijede bolju budućnost svih nas“, izjavio je Kulić novinarima.

On je izrazio nadu da će mladi doktorandi svojom vizijom, energijom i potencijalom postići ono što se od njih očekuje kako bi se Univerzitet ponosio njima, kao i prethodnim doktorandima.

Kulić je naveo da je danas promovisano sedam doktora nauka koji su doktorske studije upisali prema bolonjskom principu, a da nekoliko elaborata čeka Savjet za visoko obrazovanje i saglasnost Vlade Republike Srpske kako bi upisali doktorande na druge fakultete.

„Univerzitet u Istočnom Sarajevu, osim 120 studijskih programa koje nudi budućim studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija, ima fantastične uslove da im pružimo znanje, ništa manje od onog koje im nude fakulteti u okruženju“, naglasio je Kulić.

Na današnjoj svečanosti Nemanja Šarenac je promovisan u doktora nauka na Ekonomskom fakultetu Pale, na kojem je više godina bio asistent i docent.

„Sva moja istraživanja usmjerena su za ovaj univerzitet i Republiku Srpsku. Namjeravam i dalje da se bavim naukom, a ako postoji mogućnost, da zajedno sa kolegama, širim svoje znanje na nekim međunarodnim naučnim konferencijama, u časopisima i da učestvujem u međunarodnim projektima“, istakao je Šarenac.

Zahvaljujući Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, fakultetima i mentorima koji su ovim mladim ljudima omogućili sve potrebne uslove da se naučno razvijaju i steknu doktorsko zvanje, Šarenac je pozvao sve doktorande da se nastave baviti naukom i istraživanjima u onim dijelovima doktorske disertacije gdje su ostala neka otvorena pitanja.

„U ovom svečanom danu neophodno je da se prisjetimo onih koji su nam, na neki način, trasirali naučni put. To su eminentni, ugledni profesori koji su imali znanje i smogli snage da prije 29 godina osnuju Univerzitet u Istočnom Sarajevu. Zbog toga je neophodno da poštujemo istoriju ovog univerziteta, da ga razvijamo, ponosimo se njim i brinemo o budućnosti da bi nove generacije stekle ovo zvanje“, rekao je Šarenac.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare