Promovisan roman „Vladika, slava mu i milost“ autora Željka Pržulja

0

ISTOČNO SARAJEVO – Književnik Željko Pržulj promovisao je danas u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo roman „Vladika, slava mu i milost“ – priču o životu Svetog Vasilija Ostroškog.
„Moj roman je priča o 17. vijeku i istoriji srpskog naroda. Priča se odvija oko zemaljskog života Svetog Vasilija Ostroškog dok je bio vladika hecegovački“, rekao je Pržulj.

Autor romana je istakao da je romansirano pisao o istorijskim likovima i događajima, te da nije imao namjeru da napiše žitije Svetog Vasilija Ostroškog, nego roman po žitiju.

„Roman je značajan jer je prvi koji govori o toj temi, a za njega sam na rukopis dobio blagoslov vladike Amfilohija. Čovjek je pročitao rukopis i to je u neku ruku potvrda mom radu“, rekao je Pržulj.

Predsjednik Udruženja književnika podružnice sarajevsko-romanijske Nedeljko Zelenović istakao je da Pržulj ovim romanom nije prvi put zagazio u istorijske teme, što je činio već u romanima „Posljednji plemići“, „Između dva potopa“ i „Ruka anđela“.

„Ovaj put je za osnovu priče uzeo žitije Svetog Vasilija Ostroškog i hajdučko vrijeme Baje Pivljanina. Ipak, postoji veza između romana, a to je Sarajevo, sarajevska okolina i porodica Videž iz sela Boljanovića sa padina Treskavice kao pupčana vrpca i svijetla nit koja vezuje hajdučka vremena sa vremenima Prvog i Drugog svjetskog rata“, rekao je Zelenović.

On je dodao da je Pržulj u svom djelu duboko „zašao“ u istorijske činjenice, izučavajući ih do tančina kako bi vjerno i slikovito opisao likove i događaje, što je mukotrpan posao.

Promocija romana „Vladika, slava mu i milost“ održana je u sklopu 21. Međunarodnog festivala malih scena i monodrama u Istočnom Novom Sarajevu.

Nakon promocije Pržuljevog romana glumac iz Banjaluke Željko Stjepanović odigrao je monodramu „Molitva“ posvećenu životu i djelu Petra Kočića.

„Premijera `Molitve` bila je u Narodnom pozorištu Republike Srpske. Imali smo tri-četiri reprizna izvođenja i ovo u Istočnom Sarajevu je peto. Predstavu sam radio iz svog zadovoljstva i ovo nije moj prvi projekt vezan za Kočića“, rekao je Stjepanović.

On je naglasio da je modorama „Molitva“ njegov treći projekt vezan za Petra Kočića i prvi koji je nastao iz inata.

„Iz inata je nastao jer sam napisao seriju o Petru Kočiću koja je trebala da se realizuje u osam nastavaka i da se uradi povodom 100-godišnjice Kočića. Međutim, kako nikad nema dovoljno para za kulturu taj projekt nije podržan, pa sam odlučio da napravim predstavu, ali nije bilo dovoljno sredstava ni za to, pa je nastala monodrama `Molitva` projekat Udruženja `Cvrčak`“, rekao je Stjepanović.

Nakon monodrame „Molitva“ večeras su se publici u Istočnom Sarajevu predstavili i glumci Narodnog pozorišta iz Užica predstavom „Odumiranje međeda“ prema tekstu Branka Ćopića.

Predstava Narodnog pozorišta iz Užica je završna na 21. Međunarodnom festivalu malih scena i monodrama u Istočnom Novom Sarajevu nakon koje će biti dodijeljena priznanja najboljim glumcima, glumicama i nagrade za najbolje monodrame i predstave.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare