Promovisan roman „Nova koža“

0

ZVORNIK – U zvorničkom Domu omladine večeras je promovisan roman „Nova koža“, autora Željka T. Kovačevića iz Tuzle.
Kovačević je rekao da se radnja romana odvija u periodu od 1562. do 1806. godine, odnosno u vrijeme kada se četiri srpske porodice iz Hercegovine sele na područje Birča, gdje se i sada nalaze njihovi potomci.

On je dodao da se u knjizi obrađuje dolazak ovih porodica na područje Birča, njihovi problemi tokom putovanja, bolesti, te sukobi sa osmanskom vlašću.

Kovačević je istakao da se u romanu obrađuje i jedan od potomaka ove četiri porodice, koji je, sticajem prilika ili neprilika, prešao na islam.

„Prelaskom na islam, on uspijeva da jednog od sinova pošalje na visoke škole u carigradsku Portu, koji se, nakon završenog školovanja, vraća kao visoki turski činovnik i zavodi red u ovom dijelu Birča“, rekao je Kovačević.

Ističući da je knjiga inspirisana stvarnim ljudima i događajima, Kovačević je rekao da je riječ o porodicama Popović, Kovačević, Mrkajić i Savić, koje su na ovom prostoru našle svoje mjesto.

Kovačević je naveo da je, istražujući građu za roman, saznao iz koje je porodice prešao potomak na islam i dodao da, iz razumljivih razloga, to nikada nije otkrio.

Glavni urednik romana Dejan Spasojević rekao je da svijest o zajedničkom pretku, a ipak različitom identitetu, stvara dodatnu bol i pojačava tragičnost sudbine junaka ovog romana, za vrijeme turske vladavine na ovim prostorima.

„Roman ima, osim literarne i dokumentarnu vrijednost, jer govori i o realnim ljudskim sudbinama na ovim prostorima, konkretnim mjestima, bivšoj braći između kojih umjesto ljubavi egzistira u najboljem slučaju gomila kompromisa i uspješno podnošenje, umjesto uobičajene bratske ljubavi“, rekao je Spasojević.

Recenzent Stanislav Tomić rekao je da se roman bavi vrlo osjetljivom temom koja govori o ljudskoj sudbini kao o lukmus-papiru koji u kiselim ili baznim uslovima mijenja svoju boju.

„‘Sada će imati novu vjeru i, kako mu žena reče, novu kožu`, baš kao što se u kiselim uslovima plavi lukmus-papir pretvara u crveni, tako su i ljudi u teškim uslovima mijenjali svoju vjeru“, dodao je Tomić.

Recenzent Rade Perić istakao je da je zavičajna književna baština Republike Srpske, a posebno Podrinja i Birča, sa romanom Željka T. Kovačevića bogatija za još jedno značajno književno djelo od izuzetne vrijednosti za stanovnike ovih područja, koji su većinom porijeklom iz Hercegovine i Crne Gore.

Roman je izašao u izdanju „ASoglasa“ i Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ „Prosvjeta“ Zvornik.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare