Promovisan roman “Dušanova kletva”, autora Vanje Bulića

0
Promovisan roman

ISTOČNO SARAJEVO – U Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo Vanja Bulić večeras je promovisao novi roman pod nazivom “Dušanova kletva” koji govori o trgovini ženama i bijelim robljem.

Bulić je rekao da je “Dušanova kletva” roman-triler ukorijenjen u sadašnje vrijeme, ali sa pozivom da se društvo ugleda na prošlost i na to kako se nekad zakon poštovao.

“Povezao sam priču, pozivajući se na Dušana Silnog i kako je on regulisao odnos prema ženama, čega nema u današnjim zakonima. On je kažnjavao napasništvo u braku, što je nevjerovatan stav”, rekao je Bulić napominjući da u Dušanovom zakoniku piše da sudije sude pravo, po zakonu, a ne da sude po strahu od cara.

On je rekao da roman počinje tako što je ispred Palate pravde u Beogradu, pored spomenika caru Dušanu Silnom, jednog jutra pronađena kesa za đubre i u njoj odsječena muška ruka.

“Kakvu poruku šalje odsečena ruka i kome je ta poruka namenjena? Istovremeno, roditelji, rođaci i prijatelji silovanih žena ili dece koje su zlostavljali pedofili osnivaju društvo `Dušanovi sledbenici`. Društvo se bori za doslednu primenu zakona kao što je to bilo u vreme Dušana Silnog. Broj odsečenih ruku se povećava, a šta se dalje dešava ostavljam čitaocima da otkriju”, naglasio je Bulić.

Na književnoj večeri Bulić je govorio i o romanima “Teslina pošiljka”, “Viza za nebo”, “Dosije Bogorodica” i “Jovanovo zaveštanje”.

Vanja Bulić radni vijek je proveo kao novinar u štampanim i elektronskim medijima. Za televiziju je uradio više od 2.500 jednočasovnih emisija, a pisao je za gotovo sve prestižne listove nekadašnje Jugoslavije.

Radio je dokumentarne filmove, scenarista je tri TV serije. Koscenarista je dugometražnog filma “Lepa sela lepa gore” i scenarista je filma “Drugo stanje”.

Napisao je zbirke priča “Kako sam gajio blizance”, “Sto bisera”, “Muškarac u izvjesnim godinama”, romane “Tunel – lepa sela lepo gore”, “Ratna sreća” i “Vrele usne”. Autor je i romansiranih biografija glumaca Petra Božovića i Marka Nikolića.

Vanja Bulić je član Udruženja novinara Srbije i Udruženja književnika Srbije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments