Promovisan „Ratni dnevnik“ Jeni Ligtenberg

0

Na Filozofskom fakultetu na Palama sinoć je promovisana knjiga „Ratni dnevnik Pale 1993-1995“ Jeni Ligtenberg, Holanđanke koja je ratne godine provela pomažući srpskom narodu, a koja predstavlja vrijedan istorijski dokument o građanskom ratu u BiH.

Jeni Ligtenberg, svojim humanim djelima, upisala se u red velikih heroina 20. vijeka.

Vođena iskrenim čovjekoljubljem, došla je u njoj nepoznate Pale i provela blizu tri godine u ratnoj bolnici „Koran“, gdje se nesebično posvetila brizi o ranjenicima, rečeno je na večerašnjoj promociji.

Profesor Branko Letić ocijenio je da je riječ o značajnoj knjizi, svjedočenju ratnog dobrovoljca, Holanđanke koja je, kako je to i u svom dnevniku navela, željela da „zaviri s druge strane scene“ i sagleda stvarnu situaciju iza predstave javnosti o ratu.

„Ona je to svoje viđenje potkrepljivala činjenicama i ovaj dnevnik je dokument o vremenu, dragocjen za sve nas po tome što je njen glas bio usamljen kada je u pitanju medijska i druga kampanja protiv Srba u ratu“, naveo je Letić.

Pojasnio je da je Ligtenbergova pošla od toga da u jednom sukobu zaraćenih strana ne može biti samo jedna strana krivac i zato je došla na Pale da „svojim očima i ušima vidi pravo stanje i da o tome posvjedoči svijetu“.

 

Priređivač knjige Mirko Šošić rekao je da je okončanjem ovog projekta ispunio svoja očekivanja i želju, a to je da se ne zaboravi ružni dio vremena kao što je bio rat.

Šošić je ispričao da je kao amater, jer nije pisac, bio sam sukobljen sa mnogim stvarima kako ostvariti taj projekat i da je bio srećan kada je našao sagovornike i prijatelje koji su mu pomogli.

„To mi je vratilo vjeru da, iako živimo u svijetu globalizacije, interesa i profita, postoji mnogo ljudi koji vjeruju u vrijednosti kao što su dobročinstvo, hrabrost, iskrenost i humanost“, istakao je Šošić, koji je nekadašnji doktor bolnice „Koran“ i ratni drug Ligtenbergove.

On je naveo da je ispunio dug prema jednoj ženi koja je pokazala nekoliko izuzetnih osobina, kao što je razumijevanje za narod kojeg nije poznavala.

„Mimo standarnog trenda politike u kojoj su Srbi bili loši momci, Jeni je došla da se uvjeri šta je istina. Pokazala je hrabrost i energiju skupljajući pomoć i radeći na Palama. O Srbima je govorila dokumentovano i ukazala na naše dobre osobine, tradiciju i kulturu“, rekao je Šošić.

Prema njegovim riječima, sve su to vrijednosti koje su trajne, a koje srpski narod ponekad zaboravlja.

On je izrazio žaljenje što Ligtenbergova, zbog starosti, nije mogla da dođe i prisustvuje promociji, napominjući da ona sada ima više od 80 godina.

Ratni hirurg, doktor Slavko Ždrale rekao je da je Jeni Ligtenberg jedan od rijetkih anđela koji je došao sa zapada.

„Nekog ko je u ratu došao da ostane tri nedjelje, a ostao tri godine, treba pomenuti s velikim poštovanjem. Tako nešto može samo veliki humanista, veliki čovjek, a to je gospođa Jeni. Ono što je učinila za nas je nemjerljivo“, poručio je Ždrale.

O knjizi su, osim Letića, Ždrala i Šošića, govorili i književnik Željko Grujić i Radosav Živković.

Istaknuto je da je Ligtenbergova bila zadivljena herojstvom, humanošću i etikom srpskih ljekara, te da je pomagala nesebično i požrtvovano.

Boljela ju je patnja srpskog naroda, a još više licemjernost predstavnika međunarodne zajednice koji su manipulisali žrtvama i slali u svijet netačnu i izvitoperenu sliku ratne stvarnosti, šireći mržnju prema Srbima.

Jeni Ligtenberg slala je dopise zapadnim redakcijama, obraćala se na mnoge međunarodne adrese i odlučno protestovala – kao onda kada je krajem ljeta 1995. godine, uz učešće međunarodnih snaga, NATO počeo bombardovanje srpskih bolnica na Palama, u Kasindolu, Blažuju i Brčkom.

Dragocjena su i njena saznanja o događajima na sarajevskim Markalama, u Srebrenici i Srpskoj Krajini, zasnovana na dosad nepoznatim izvorima i povjerljivim izjavama pojedinih međunarodnih predstavnika, rečeno je na promociji.

Knjigu je objavila izadavačaka kuća „Svet knjige“ iz Beograda u saradnji sa Akademijom nauka i umjetnosti Republike Srpske i Matične biblioteke Istočno Sarajevo.

Matična biblioteka je ubrzo po izlasku štampanog izdanja, objavila i audio knjigu.

Knjiga je već promovisana na Beogradskom sajmu knjiga, a nakon promocije na Palama, slijede promocije i u drugim gradovima Republike Srpske.

 

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare