Promovisan prvi tom Enciklopedije Srpske

0
Promovisan prvi tom Enciklopedije Srpske

ZVORNIK – U Zvorniku je danas promovisan prvi tom Enciklopedije Republike Srpske koja će biti lična karta Srpske sa obuhvaćenim svim naseljenim mjestima i njihovim specifičnostima.

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/ Rajko Kuzmanović rekao je novinarima u zvorničkom Domu omladine da je Enciklopedija veoma značajna i do sada je registrovano 11.000 pojmova koji treba da čine pet tomova, a drugi tom bi iz štampe trebalo da izađe u oktobru.

„To će biti lična karta Srpske u kojoj se govori o prošlosti i sadašnjosti, dok će na određen način biti anticipirana i naša budućnost. Enciklopedije su rijetke zbog toga što moraju da označe razvoj kulture i običaja. Sve što stoji u takvoj knjizi mora biti trostruko provjereno sa dokazanim istinama“, naveo je Kuzmanović.

On je istakao da je specifičnost enciklopedije i to što obrađuje sva naseljena mjesta u Republici Srpskoj.

„Za područje Zvornika obradićemo 60 naseljenih mjesta, od čega je u prvom tomu obrađeno šest“, rekao je Kuzmanović i dodao da su u toku pripreme za još dvadesetak odrednica, čime će Zvornik imati vrlo značajan udio u Enciklopediji.

On je dodao da je prvi tom Enciklopedije štampan ćiriličnim pismom u 2.000 primjeraka, A-4 formata, sa obuhvaćenih 1.300 pojmova.

„Prvi tom obuhvata pojmove od A do B, dok će drugi tomovi ići po azbučnom redu“, rekao je Kuzmanović i podsjetio da prvi tom sadrži i oko 350 fotografija istorijskih ličnosti, istorijskih činjenica.

On je naglasio da ova enciklopedija na određen način znači da Srpska nije nepoznata zemlja kroz istoriju, i podsjetio da je na području Srpske registrovano 65 istorijskih lokaliteta.

Predsjednik zvorničke Gradske redakcije za Enciklopediju Republike Srpske Radosav Perić rekao je da je da Zvornik ima 68 naseljenih mjesta, da je do sada potpuno obrađeno 25, a planirano je da početkom iduće godine budu obrađena sva mjesta.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović rekao je Gradska uprava podržala sve aktivnosti na prikupljanju građe koja će se naći u Enciklopediji.

„Republika Srpska spada u red malih država koje rade svoje enciklopedije, dok neke mnogo veće države i narodi to još nisu završili“, rekao je Stevanović i izrazio zadovoljstvo što promocija prvog toma Enciklopedije održana u Zvorniku u okviru obilježavanja 21. maja – Dana grada.

Kuzmanović je po jedan primjerak prvog toma uručio gradonačelniku Stevanoviću, Radosavu Perići i Narodnoj biblioteci i muzejskoj zbirci Zvornik.

Na predstavljanju prvog toma Enciklopedije Republike Srpske govorili su generalni sekretar ANURS Dragoljub Mirjanić i dopisni član Neđo Đurić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare