Promovisan projekat pomoći slijepim i kratkovidim

0

Projekat „Čitanje za Ubuntu“ koji je namjenjen slijepim i slabovidnim učenicima i studentima u BiH koji imaju problema sa pristupom informacijama, predstavljen je studentima novinarstva na Filozofskom fakultetu na Palama.

Vođa projekta Feđa Kulenović je istakao za Srnu da je ovo prilika da studenti koji vide i koji mogu da čitaju da pomognu svojim slijepim i slabovidim kolegama da uspješno polažu ispite ili odgovaraju na zadate zadatke.

„Svako ko želi može da pomogne tako što će putem besplatnog programa za snimanje audio zapisa `audisiti` čitati naglas i na taj način stvarati audio knjige koje će se nalaziti na našoj zvaničnoj internet stranici ( www.citanje.org ). Slijepi i slabovidni će imati priliku da koriste te knjige i budu jednaki sa nama, te da uspješno polažu ispite i još više da se upisuju na fakultete“, rekao je Kulenović.

Prema njegovim rječima, ovo je druga javna promocija, a sa Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu aktivno se radi na promociji projekta na način da bibiloteka ovog fakulteta bude prva koja će imati javnu čitaonicu za „Ubuntu“, gdje će studenti moći čititati naglas i postavljati audio materijal na našu stranicu.

Kulenović je izrazio nadanja da će projaket uskoro zaživjeti i na ostalim univerzitetima i javnim institucijama u BiH.

Predsjednik Udruženja slijepih i slabovidnih lica Kantona Sarajevo Amna Hrvat izrazila je zahvalnost u ime slijepih i slabovidnih studenata, ali i svih drugih koji će koristiti „Čitanje za ubuntu“ u pismu koje je zbog opravdanog izostanka poslala svim prisutnim.

Za projekat „Čitanje za Ubuntu“ Britanski savjet kroz program „Interkulturalni navigatori“ je izdvojio sredstva koja su prema njihovoj ocjeni dovoljna za realizaciju projekta u naredne četiri godine.

Prva promocija ovog projekta je bila u Sarajevu prije mjesec dana na kojoj je prisustvovao i Britanski ambasador u BiH Majkl Tejtam koji je čitanjem pjesme autora Vijama Karlosa Vilijamsa svečano pokrenuo veb platformu „Čitanje za Ubuntu“.

Ubuntu je riječ afričkog porijekla koja u slobodnom prevodu znači – ja jesam, jer ti jesi, jer mi jesmo – što oslikava i volonterski karakter koji je stub cijelog projekta.             

(www.palelive.com / Srna)        

        

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare