Promovisan pravilnik o podsticajima

0

SOKOLAC – Na Sokocu je danas održano predavanje za poljoprivrednike o proizvodnji krmnog bilja, stočne hrane i žitarica, te promovisan Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za 2017. godinu.
Eminentni stručnjaci sa Poljoprivrednog instituta iz Banjaluke Svetko Vojin iz Zavoda za krmno bilje i Dragan Mandić iz Zavoda za oblast oplemenjivanja i stvaranja novih sorti strnih žita, govorili su o proizvodnji krmnog bilja u funkciji stočne hrane, te mogućnostima proizvodnje strnih žita na Romanijskoj regiji, a poljoprivrednicima su ponudili i saradnju, te stručnu pomoć.

Jelena Vlačić, viši stučni saradnik resornog mininstarstva u Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, područna jedinica Sokolac, tokom promocije Pravilnika govorila je, između ostalog, o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za stočarstvo.

„S obzirom da se ljudi na području Sokoca bave iskuljučivo stočarstvom, za njih je najinteresantnija premija za mlijeko, sistem krava-tele i uzgoj kvalitetnih priplodnih junica i zadovoljni su premijama koje su ostale na istom nivou“, rekla je Vlačićeva.

Kada je riječ o primjedbi proizvođača da je premija od 0,30 KM predviđena samo za ekstra klasu, iz Resora podsjećaju da su upravo zbog toga ovih dana svu pažnju posvetili higijeni mlijeka, da bi proizvođači to i postigli.

„U narednom perodu stavićemo akcent na objekte za muzna grla, jer su sve veći zahtjevi i oštriji standardi i pokušavamo na sve načine da mljekari ostvare pravo na premije“, rekla je Vlačićeva.

Za predsjednika Udruženja proizvođača mlijeka i mesa opštine Sokolac Dragana Obradovića novi Pravilnik o podsticajima je dobar, osim u dijelu gdje je ukunuta i minimalna premija za mlijeko koje nije „ekstra klasa“.

„Mljekari koji ne mogu da postignu kvalitet `ekstra klase` mlijeka našli su se u nebranom grožđu, jer se u tom slučaju ne isplati proizvoditi mlijeko“, smatra Obradović.

On ističe da je jedina zarada u proizvodnji mlijeka upravo ta premija, koja kasni po nekoliko mjeseci, što proizvođače dovodi u tešku situaciju.

Obradović podsjeća da proizvodnja mlijeka na području Sokoca ide uzlaznom linijom i da su proizvođači zadovoljni saradnjom sa bilećkom mljekarom „Pađeni“, koja redovno isplaćuje otkupljeno mlijeko.

Poljoprivrednik Dragan Kojić iz Podromanije tvrdi da bi mlijeko dostiglo cijenu od jedne KM po litri kada bi i opština Sokolac ispunila obećanje da će isplaćivati premije za mlijeko od 0,05 odsto.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare