Promovisan praktikum za nastavnike srpskog jezika

0

FOČA – Stručna knjiga „Prilozi nastavi srpskog jezika i književnosti“, čiji je autor prosvjetni inspektor Rade Lalović, odličan je priručnik i praktikum mladim učiteljima i nastavnicima, istaknuto je na promociji ove knjige u Foči.

Lalović je knjigu napisao na osnovu analize školskih udžbenika i studijskih programa i dugogodišnjeg iskustva u kontroli nastavnog procesa, s ciljem pravilnog čuvanja i lakšeg učenja srpskog jezika.

Jedan od recezenata knjige, nastavnik srpskog jezika Vukola Sekulović istakao je da je Lalović u knjizi posebnu pažnju posvetio metodici nastave, istražujući sa koliko znanja iz te oblasti mlade generacije nastavnika dolaze u učionicu.

„Autor sa sigurnošću tvrdi da se u posljednjih desetak godina mladi nastavnici veoma teško uklapaju u nastavni proces i da imaju ozbiljnih nedostataka u znanjima iz metodike nastave, bez obzira o kom je predmetu riječ. Prema njegovom mišljenju, oni posjeduju solidna znanja iz struke, ali kada se sretnu sa praktičnim problemima u školi, djeluju zbunjeno i prilično izgubljeno, pa čak pojedini nisu u stanju da korektno izvedu čas“, rekao je Sekulović.

On je dodao da je analizom studijskih programa na filozofskim i filološkim fakultetima, Lalović zaključio da je metodika nastave zapostavljena i da su za deficite u nastavnikovom znanju odgovorni fakulteti i profesori koji dozvoljavaju da studenti polože ispit sa minimalnim znanjem.

„Tako da svršeni studenti, odnosno profesori, dolaze u učionicu sa nespremnim znanjem iz metodike nastave srpskoga jezika. Normalno, time se obezvređuje sama nastava srpskoga jezika, njen kvalitet, a onda i generacije izlaze iz škole, da tako kažemo, polupismene“, upozorio je Sekulović.

Autor knjige Rade Lalović ističe da je malo prakse na fakultetima, te da ovom knjigom želi da pomogne mladim kolegama.

„Mlad čovjek kad uđe u učionicu prvi put, on se sudari sa nečim što nije učio i njegovo znanje je u tom slučaju kvalitetno, ali metode na koje to znanje treba predstaviti su na neki način manjkave. Zbog toga praktičnom dijelu univerzitetske nastave treba dati priroitet“, rekao je Lalović.

Predsjednik fočanskog Odbora Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva „Prosvjeta“ Radisav Mašić istakao je da Lalović u ovoj knjizi ukazuje i na greške u udžbenicima, od kojih su neke sračunato napisane, dajući mnoštvo praktičnih primjera o jezičkim dilemama i pravilnom izgovoru.

Knjiga je izašla u izdanju Opštinskog odbora „Prosvjete“ i Centra za kulturu i informisanje Foča.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare