Promovisan oktobarski broj „Istorijskih svesaka“

0

ANDRIĆGRAD – U Andrićevom institutu u Andrićgradu danas je promovisan deseti, oktobarski broj „Istorijskih svesaka“, posvećen ratu u Srbiji u jesen 1914. godine.

Ova tema odredila je i sadržaj najobimnijeg teksta u ovom broju, čiji je autor vojni istoričar iz Beograda Miloje Pršić koji je dao pregled vojnih operacija i sagledao tok bitaka na Ceru, Drini i Kolubari.

Pršić je naveo precizan odnos vojnih snaga, raspored vojnih jedinica suprotstavljenih vojski – srpske i austrougarske i pobrojao gubitke na obje strane.

Riječ je o bitkama koje su obilježile početak Prvog svjetskog rata i u kojima je srpska vojska ostvarila pobjede nad daleko moćnijim i vojno opremljenijim neprijateljem.

Pobjede srpske vojske u jesen 1914. godine skrenule su veliku pažnju međunarodne javnosti i izazvale iznenađenje i oduševljenje među savezničkim armijama.

Sadržaj desetog broja „Istorijskih svesaka“ ispunjavaju i dokumenti iz Arhiva Srbije o stranim medicinskim misijama u Srbiji, njihovoj požrtvovanosti i izuzetno velikoj ulozi u liječenju i zbrinjavanju ranjenika.

U danas promovisanom oktobarskom broju „Istorijskih svesaka“ objavljen je prvi dio dokumentovanih priloga, a u sljedećem, novembarskom biće objavljen i nastavak.

Prireriđivači ovih dokumenata, koji do sada nisu objavljivani na ovaj način i u cjelini, su: Jelica Reljić, Ana Kos, Aleksandar Marković i Miroslav Perišić.

Deseti broj „Istorijskih svesaka“, naglašeno je na današnjoj promociji u Andrićevom institutu, donosi i dva priloga koji na poseban način zavređuju pažnju – prvi je o stradanju Narodne biblioteke Srbije u Prvom svjetskom ratu, autora Jasmine Nedeljković, a drugi je priča o najmlađem kaplaru na svijetu Momčilu Gavriću koji je sa samo osam godina, ostavši bez porodice, postao vojnik i prepješačio Albaniju. Autor ovog priloga je Dragomir Antonić.

Na današnjoj promociji najavljeno je da će Andrićev institut nastaviti sa objavljivanjem „Istorijskih svesaka“ do kraja godine, a u toku je osmišljavanje plana rada za sljedeću, koju će ispuniti bogati raznovrsni naučni sadržaji – izdavačka djelatnost, prevodi, naučne konferencije, časopis „Vekovi“, predavanja stranih istoričara…

O programu rada za sljedeću godinu biće riječi na jednoj od narednih konferencija za novinare u Anrićevom institutu u Andrićgradu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare