Promocijom fototipskog izdanja časopisa „Vaseljena“ počelo obilježavanje 29 godina

0

Promocijom fototipskog izdanja časopisa „Vaseljena“ Univerziteta u Sarajevu Republike Srpske/Srpskom Sarajevu 1995-2002/ u Istočnom Sarajevu je počelo obilježavanje 29 godina postojanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Prorektor za kulturu, umjetnost i sport Univerziteta u Istočnom Sarajevu Sandra Ivanović izjavila je da fototipsko izdanje univerzitetskog časopisa „Vaseljena“ obuhvata svih 12 brojeva časopisa koji na svojim stranicama donosi, ne samo važne i kvalitetne naučne priloge, nego predstavlja i svjedočanstvo o istoriji i razvojnom putu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, ali i Republike Srpske.

Ivanovićeva, koja je i urednik fototipskog izdanja, navela je da se na ovaj poduhvat odlučila rukovodeći se željom bude očuvan dragocjeni dio univerzitetskog nasljeđa.

„Ovim izdanjem obuhvaćeno je svih 12 brojeva časopisa koji je izlazio od 1995. do 2002. godine, čime je omogućeno da zainteresovanoj čitalačkoj publici budu predstavljeni svi za Univerzitet u Istočnom Sarajevu dragocjeni naučni tekstovi“, rekla je Ivanovićeva.

Ona je naglasila da posebnu vrijednost ovom izdanju daje činjenica da su autori tekstova bili najznačajnija imena iz svijeta nauke i kulture poput prvog rektora Univerziteta Vojislava Maksimovića, episkopa dabrobosanskog Nikolaja, episkopa bačkog Irineja, te akademika Petra Mandića, LJubomira Zukovića, Đure Tošića i profesora Jovana Delića.

„Izdavači su Filozofski fakultet Pale i Univerzitet u Istočnom Sarajevu. Ideja je potekla od rukovodstva Filozofskog fakulteta. Moram istaći i dragocjenu pomoć Matične biblioteke Istočno Sarajevo koja je digitalizovala svih 12 brojeva časopisa i pomogla da ovo izdanje ugleda svjetlost dana“, rekla je Ivanovićeva.

Planirano je da promocije fototipskog izdanja časopisa „Vaseljena“ Univerziteta u Istočnom Sarajevu budu održane i na sajmovima knjiga u Banjaluci i Beogradu.

Fototipsko izdanje časopisa „Vaseljena“ štampano je u tiražu koji će biti dostupan na fakultetima, odnosno Univerzitetima i bibliotekama.

U administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu sutra će biti održana svečana akademija povodom obilježavanja 29 godina Univerziteta.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu pod nazivom Univerzitet u Sarajevu Republike Srpske osnovan je 14. septembra 1992. godine odlukom Narodne skupštine Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare