Promocijom diplomaca počelo obilježavanje Dana fakulteta

0

Obilježavanje Dana Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu na Palama počelo je danas promocijom 204 diplomirana studenta prvog studijskog programa, 37 mastera i tri magistra nauka.

Dekan Filozofskog fakulteta Draga Mastilović istakao je da je ova visokoškolska ustanova, sa više od 17 studijskih programa, jedna od najznačajnijih u Istočnom Sarajevu.

On je dodao da fakultet ima nekoliko značajnih projekata koji će doprinijeti kvalitetu nastavnog procesa i njegovoj prepoznatljivosti.

„To su formiranje prvog centra za studente sa posebnim potrebama i studentskog radija – prvi put na prostoru BiH i šire. Dobili smo neophodnu opremu, opremamo prostor i u narednih nekoliko mjeseci očekujemo da će studenti Filozofskog fakulteta imati priliku da se njihov glas čuje u medijskom prostoru Republike Srpske, BiH i šire“, rekao je Mastilović novinarima.

On je podsjetio da je ove godine na Filozofskom fakultetu otvoren Centar za kineske studije, da je u fazi formiranja centar za ruske studije, koji će se baviti, ne samo izučavanjem jezika, nego i kulture, tradicije i umjetnosti tih zemalja.

Mastilović je rekao da će, u okviru obilježavanja Dana Filozofskog fakulteta, danas biti otvorena izložba slika pod nazivom „60 godina od potpisivanja Rimskog ugovora /1957/“ i održano Veče srpskih pjesnika.

„Manifestaciju nastavljamo sutra naučnim skupom `Nauka i stvarnost` koji će biti otvoren u 19.30 časova za koji se prijavilo više od 150 učesnika, te promocijom knjige `Zatiranje Srba u BiH u 20. vijeku` i prikazivanjem filma `Dušu nisu ubili`“, izjavio je Mastilović novinarima.

On je najavio da će Filozofski fakultet u ponedjeljak, 21. maja, obilježiti slavu Svetog Jovana Bogoslova, a obred lomljenja slavskog kolača predvodiće NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit Hrizostom.

Anđela Plakalović, student generacije koja je diplomirala prosječnom ocjenom 9,86, kaže da je za svaki posao i profesiju važna ljubav prema oblasti koja se istražuje i uči.

„Za naš poziv profesora srpskog jezika i književnosti ljubav je presudna. Ako se nešta voli, uspjeh i visoka ocjena dođu usput. Ko proučava književnost zna da tu treba mnogo predanosti, posvećenosti, jake volje i kontinuiranog rada“, navela je Plakalovićeva.

Ona je zahvalila svim profesorima sa Katedre za srpski jezik i književnost za požrtvovanost, ljudskost i razumijevanje.

Plakalovićeva je rekla da je upisala master studije na Katedri za srbistiku i da priprema master temu pod nazivom „Postfolklorne mitološke paradigme“ u romanima Vladimira Kecmanovića.

(www.palelive.com / Srna / Foto: M.S.)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare