Promocija Zelengore i borovnice

0

FOČA – Izletom na zelengorsko jezero Donje bare danas je završena tradicionalna manifestacija „Dani borovnice“ u organizaciji Turističke organizacije opštine Foča i Nacionalnog parka „Sutjeska“.

Po zelengorskim proplancima u okolini jezera izletnici su brali borovnice, koje su ove godine dobro rodile, a u toku dana na zajedničkom ručku pridružili su im se i učesnici planinarske akcije „Jezera Zelengore“, koja je sastavni dio „Dana borovnice“.

Osim crnih bobica, izletnici su brali i ljekovito bilje, kojeg na ovoj planini, takođe, ima u izobilju.

Oko 70 planinara iz BiH, Srbije i Crne Gore, koji su učestvovali u akciji „Jezera Zelengore“, prethodna dva dana obišli su šest od osam glečerskih jezera, koliko ih ima na ovoj planini.

Oni su danas prepješačili dug put od Orlovačkog jezera, gdje je bio bazni kamp, preko najvećeg vrha Zelengora – Bregoča, visokog 2.014 metara, te preko Uglješinog vrha, do Gornjih i Donjih bara.

Zoran Grčić iz Bačkog Maglića, koji je član novosadskog Planinarskog društva „Železničar“, kaže da je u akciji učestvovalo šest članova ovog društva, među kojima i dvoje djece.

U Turističkoj organizaciji opštine Foča kažu da je cilj ove manifestacije promocija prirodnih ljepota Nacionalnog parka, ali i pravilnog načina berbe borovnica, bez upotrebe „češljeva“, kojima se oštećuju borovnjaci.

„Imali smo oko 40 izletnika, koji su ručno brali borovnice u dozvoljenim količinama“, rekla je direktor Turističke organizacije LJeposava Đajić.

Mnogim Fočacima branje šumskih plodova, pa time i borovnica, jedan je od osnovnih izvora za preživljavanje.

Ove godine otkupne cijene su jako niske i kreću se od 1,5 do dvije KM za kilogram neprebrane borovnice, pa se berači moraju dobro namučiti da bi zaradili koju marku više.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare