Promocija Zbornika o bolonjskoj koncepciji visokog obrazovanja

0

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu na Palama u ponedjeljak, 16. decembra, biće promovisan Zbornik radova „Nacionalni identitet i bolonjska koncepcija univerziteta“.

Zbornik je objavljen nakon naučnog skupa o ovoj temi, koji je održan 19. aprila, uz učešće istaknutih intelektualaca, profesora sa filozofskih fakulteta iz Srbije, Crne Gore i BiH, saopšteno je iz Filozofskog fakulteta.

„Ovo tek drugi kritički intonirani naučni skup o pitanjima bolonjske koncepcije visokog obrazovanja koji se uopšte održan u Evropi unutar jedne zvanične univerzitetske institucije“, navodi se u saopštenju i dodaje da je prvi održan krajem 2017. godine na inicijativu Katedre za filozofiju na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu.

U saopštenju se navodi da je prethodna, predbolonjska koncepcija visokog obrazovanja imala za cilj nacionalni preporod baziran na univerzalnim evropskim vrijednostima slobodnog humanističkog obrazovanja i principu samostalnosti naučnog istraživanja.

„Prodor neoliberalne ideje, snažno ugrađene u bolonjsku koncepciju visokog obrazovanja, dovodeći u pitanje svako univerzitetsko obrazovanje koje ne donosi profit, ugrozio je i sve ono tržišno neprofitabilno znanje na kojem se suštinski jedino temelji ne samo nacionalni već i evropski identitet budućih pripadnika akademske zajednice i građana“, saopšteno je sa Filozofskog fakulteta.

U saopštenju se navodi da je bolonjski sistem obrazovanja, priznavajući jedino ono znanje koje donosi profit, a svako drugo proglašavajući u krajnjoj konsekvenci nečim nepotrebnim, zakonito doveo do marginalizovanja značaja nacionalnog identiteta i diskriminacije filozofije, kao i svih drugih društvenih i humanističkih nauka.

„Bez filozofije, istorije, srpskog i uopšte svakog nacionalnog jezika i književnosti, zapravo svih društvenih i humanističkih nauka nema kritičnosti, nema slobode naroda niti društva“, navodi se u saopštenju.

Promocija Zbornika radova biće održana u prostorijama biblioteke Filozofskog fakulteta na Palama u 18.00 časova.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare