Promocija publikacije o diskriminaciji

0

U prostorijama Filozofskog fakulteta na Palama promovisana je publikacija „Diskriminacija – jedan pojam, mnogo lica“, koja je značajna za podizanje svijesti o važnosti borbe protiv ove pojave i za uključivanje Fakulteta u ove aktivnosti, izjavio je koordinator projekta Predrag Govedarica.

„Iako smo imali dosta problema u primjeni projekta, uspješno smo realizovali sve predviđene aktivnosti kao što su paneli i objavljivanje publikacije“, rekao je Govedarica.

On je istakao da je u okviru projekta raspisan konkurs za najbolji studentski esej o temi diskriminacije, u okviru čega je nagrađeno pet najboljih radova, dok su se dva našla u publikaciji.

Nagrađeni student, koji je i apsolvent na Katedri za novinarstvo Mladen Lakić ocijenio je da mediji dijelom reprodukuju diskriminaciju u društvu, a da se izvještavanjem u skladu sa etičkim standardima novinarske profesije može dati veliki doprinos u borbi protiv ove pojave.

Na promociji koju su organizovali Studentska oganizacija Filozofskog fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo i Sarajevskog otvorenog centra, govorili su prodekan za naučno istraživački rad na Filozofskom fakultetu na Palama Goran Mutabdžija, kao i kopriređivači publikacije Zlatiborka Popov-Momčinović i Saša Gavrić koji je i
izvršni direktor Sarajevskog otvorenog centra.

U okviru promocije publikacije dodijeljene su donacije u iznosu od 1.000 KM za organizacije koje rade sa djecom sa posebnim potrebama – „EDUS“ – Edukacija za sve iz Sarajeva i „Sunce“ sa Pala.

U okviru projekta, čiji je donator Fond otvoreno društvo BiH, bilo je organizovano pet panel diskusija o temama diskriminacija građanina kao političkog subjekta, rodna dimenzija diskriminacije, diskriminacija u obrazovanju sa akcentom na probleme inkluzivnog obrazovanja, diskriminacija i vjeronauka i medijska diskriminacije.

Na panelima su izlagali stručnjaci iz akademske zajednice i aktivisti iz civilnog društva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare