Promocija pjesama Bojana Maksimovića i kalendara „Prosvjete“

0

ISTOČNO SARAJEVO – Srpsko prosvjetno i kulturno društvo /SPKD/ „Prosvjeta“ predstavilo je danas u Istočnom Sarajevu svoja dva izdanja – zbirku pjesama Bojana Maksimovića „Neko putuje noćas“ i Kalendar SPKD „Prosvjete“ za 2015. godinu.
Priređivač zbirke pjesama, akademik Vojislav Maksimović rekao je na promociji u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo da je ovo djelo nastalo kao njegova moralna obaveza da rasturene rukopise poezije pokojnog sina sabere i objavi u jednoj knjizi.

Maksimović je naveo da su iza njegovog sina ostali i radovi koji se odnose na književnu kritiku, nekoliko pripovijedaka i dnevnik iz prvih dana rata.

„Kroz poeziju on najviše govori o sebi, o svom shvatanju života i svijeta koji vidi na poetski način. U suštinu njegove misli nije lako prodrijeti. NJega je mnogo toga interesovalo i svašta mu se u životu desilo. Mnogo toga je bilo teško i loše, posebno što ga je u najmlađim godinama zadesio rat“, kaže Maksimović.

Promotor Božo Tepavčević istakao je da je zbirka pjesama „Neko putuje noćas“, talentovanog Bojana Maksimovića, „planula“ iz veoma neobične inspiracije.

„Osnovni motiv zbirke je noć i prolaznost. Sve je nastalo na unutrašnjoj vezi pjesnika i ništavila, a prošlost je prignječila njegovu prefinjenu dušu. On je vrlo odlučno, poetski, okrenuo leđa svijetu realne egzistencije“, rekao je Tepavčević.

On je naveo da je Bojan Maksimović imao veoma izgrađen pjesnički portret i veoma dopadljivu, zanimljivu i originalnu poetsku tehniku.

Govoreći o najnovijem, 15. kalendaru SPKD „Prosvjeta“, njegov priređivač Vojislav Maksimović rekao je da bi ovaj kalendar na neki način trebalo da bude domet njegovog rada u ovoj oblasti.

„Kalendari su vrlo korisni i volio bih da njihovo objavljivanje bude nastavljeno i narednih godina u nekoj drugoj prilici i sa nekim drugim priređivačem“, kaže Maksimović.

Najnoviji Kalendar na 750 stranica u 52 rubrike sadrži obilje poučnih i zabavnih tekstova iz svih sfera života.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare