Promocija i uspostavljanje sistema hraniteljstva u Istočnoj Ilidži

0
Istočno Novo Sarajevo

ISTOČNO SARAJEVO – Uz podršku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i UNICEF-a, Centar za socijalni rad Istočna Ilidža planira da u ovoj godini posebnu pažnju posveti promociji i uspostavljanju sistema hraniteljstva na području ove opštine, izjavila je Srni direktor Centra Bosa Kalinić.

„UNICEF u BiH pruža podršku resornom ministarstvu u jačanju sistema dječije zaštite u Srpskoj, a krajnji cilj je vanistitucionalna briga o nezbrinutoj djeci“, istakla je Kalinićeva, te dodala da je za ostvarivanje prava na smještaj u porodicu planirano 3.000 KM.

Ona je navela da je za porodicu hranitelja predviđena nadoknada od 517 KM na mjesečnom nivou, a 650 KM za institucionalni smještaj, te istakla da osim finansijskog momenta, prednost hraniteljstva u odnosu na institucionalni smještaj je i razvoj ličnosti djeteta.

„U ranijem periodu reagovalo se po potrebi, djeca su bila smještena u srodničke porodice, ali nismo imali uređen sistem hraniteljstva“, konstatovala je Kalinićeva, te ostakla da će stručni radnici Centra pohađati seminare i neophodne obuke, kako bi stečena znanja primjenjivali u svojoj lokalnoj zajednici.

Prema njenim riječima, dosadašnja iskustva govore u prilog činjenici da na području opštine kod građana nije u dovoljnoj mjeri razvijena svijest o hraniteljstvu, o njegovom značaju, humanim obilježjima, kao i da predstavlja jedan od najadekvatnijih vidova zbrinjavanja djece bez i bez adekvatnog roditeljskog staranja.

Kalinićeva je naglasila da se hranitelji nalaze u najhumanijoj ulozi pružalaca alternativnog oblika zaštite djeteta, čija je primarna sredina oštećena, jer tu imaju roditeljske ili porodične resurse u kojima je socijalizacija najuspješnija.

Ona je napomenula da je Zakonom o socijalnoj zaštiti Republike Srpske i pravilnicima o hraniteljstvu definisano ko može biti hranitelj, ali i tim stručnjaka koji to procjenjuje.

„Hraniteljstvo prije svega obezbjeđuje toplinu porodičnog doma, sticanje pozitivnog porodičnog iskustva, smještaj, brigu, ishranu, njegu, vaspitanje, obrazovanje, te osposobljavanje za samostalan život i rad, a sve s ciljem zaštite interesa djeteta“, dodala je Kalinićeva.

Kada je riječ o ostalim prioritetima rada ovog centra, ona je navela da će to kao i do sada biti podrška porodici kao cjelini, humanizaciji životnih uslova starih lica, ali i savjetodavni rad sa djecom iz porodica pod rizikom, kako bi se preventivno djelovalo na pojavu vršnjačkog i rodnog nasilja.

Kalinićeva je istakla neophodnost postojanja dnevnog centra za djecu i mlade sa posebnim potrebama, te bračnog i predbračnog savjetovališta, zbog velikog broja razvoda.

Govoreći o finansijskim sredstvima planiranim za ostvarivanje različitih prava, direktor Centra je rekla da su ona u ovoj godini planirana u nešto većem iznosu u odnosu na 2017.

„Za korisnike prava na novčanu pomoć, planirano je 17.000 KM, a prethodne godine on je bio manji za 500 KM. Za pravo na dodatak za pomoć i njegu drugih lica planirano je 377.300 KM, 2017. je to bilo 372.000 KM“, navela je Kalinićeva.

Prema njenim riječima, za pravo na smještaj u ustanove za ovu godinu planirano je 68.864 KM, a za pravo na jednokratne novčane pomoći 5.000 KM, dok će za dodatak na djecu, opremu, materinski dodatak i refundaciju neto plata za porodilje Centar provoditi prvostepeni upravni postupak, a pravo će isplaćivati Javni fond za dječiju zaštitu Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments