Projekat upravljanja čvrstim otpadom

0

U okviru projekta „Opštinski program za upravljanje čvrstim otpadom“ koji finansira Švedska međunarodna razvojna agencija (SIDA), a provodi se uz pomoć konsultantske kuće „Grontmij“ iz Danske, u opštini Pale juče je održan radni sastanak načelnika opština uključenih u projekat sa konsultantskom kućom.
Načelnici opština Pale, Istočni Stari Grad i Trnovo Miodrag Kovačević, Bojo Gašanović i Nenad Mišović dali su svoje prijedloge koji će pomoći konsultantima da definišu projekat, posebno u dijelu koji se odnosi na upravljanje otpadom na zajedničkom dijelu turističkog središta.

Inače, u ovom programu je do sada učestvovalo više od 30 opština u Bosni i Hercegovini, a u sadašnjem ciklusu učestvuje novih 10 opština iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Opštine Grada Istočno Sarajevo koje su uključene u ovaj projekat su Istočni Stari Grada, Pale, Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo i Trnovo.

Sveukupni cilj programa je poboljšanje kvaliteta i dostupnosti usluga čvrstog otpada i smanjenje rizika po životnu sredinu i zdravlje ljudi kao i korištenje ekonomskog potencijala sektora i podizanje svijesti i transparentnosti na svim nivoima upravljanja otpadom.

U cilju poboljšanja usluga upravljanja otpadom opštinski radni timovi učestvovali su u radu radionica, kreirali plan upravljanja otpadom po metodologiji „Grontmij“ konsultanta i po dva projekta koji imaju za cilj jačanje kapaciteta na opštinskom nivou (opština i JP „Komunalno“), a uključuje i nabavku potrebne opreme: specijalnih vozila (smećara) za prevoz otpada, kontejnera za miješani otpad, odvojeno sakupljanje otpada i specijalnog otpada.

Potpisivanje ugovora predviđeno je sredinom mjeseca marta ove godine.

(www.palelive.com / D.B.)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare