Projekat socijalizacije djece i upoznavanje o prirodi

0

Speleološko-ekološko društvo „Orlovača“ sa Pala u naredna tri mjeseca sprovešće na području Trebevića školu speleologije za djecu iz centra Sarajeva, Gacka, Istočno Novog Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Škola speleologije održava se u okviru projekta „Zdrav život, zdravi mi“, dijela projekta „Aktivizam, angažman i odgovorna rješenja“ /MAKERS/, kojeg uz podršku Portokus fondacije sprovodi Razvojni program UN /UNDP/.

Predsjednik Speleološko-ekološkog društva „Orlovača“ sa Pala Mladen Samardžić rekao je Srni da će škola početi 6. maja, namijenjena je djeci od devet do 11 godina, a u okviru projekta biće oržana predavanja iz oblasti speleologije, planinarenja, ekologije i paleontologijeprilagođena djeci školskog uzrasta.

Samardžić je naveo da će djeca imati priliku da se upoznaju sa speleološkom opremom, orijentacijom u prostoru i pravilima ponašanja u prirodi, usvoje sva ta znanja u saradnji sa speleolozima, a s ciljem jačanja međusobnog povezivanja djece.

„Cilj nam je da svima ponudimo mogućnost da se oprobaju u avanturama speleološkog penjanja kao i da se edukuju o značaju prirode i životne sredine. Za polaznike Škole speleologije biće organizovane i neke druge aktivnosti poput zajedničkih izleta, igre bez granica, predstava na otvorenom, šetnje kroz prirodu“, istakao je Samardžić.

On je najavio da će sa djecom raditi speleolozi, ekolozi, turistički i planinarski vodiči, koji će svako iz svoje struke održati predavanja.

Prema njegovim riječima, biće organizovana predavanja o ekologiji i značaju životne sredine, antropogenim uticajima na prirodu od zagađenosti vode, vazduha, sječi šuma, vježbma korištenja speleološke opreme koja sadrži pojaseve, užadi, penjalice, krolove, karabinere, vezanje čvorova i slično.

Samardžić je naglasio da priroda mnogo pruža, a da područje Trebevića ima prednost jer se tu može provesti vrijeme na ugodnom, čistom i svježem planinskom vazduhu sa umjerenom klimom.

„Najbitnije je da okupimo djecu oko pravih vrijednosti, a to svakako jeste priroda i da se što više djeca druži u prirodi. Voljeli bismo da svako dijete Republike Srpske, BiH provede bar jedan nezaboravan dan na Trebeviću, tek tad možemo reći da smo nešta uspjeli i realizovali projekte kako treba“, poručio je Samardžić.

On je dodao da Trebević ima prelijepe staze i planinarske domove koji su nekada bili prepoznatljivi u svijetu.

Samardžić je podsjetio da je prvi planinarski dom bio na Trebeviću, da ima žičaru koja je iz Sarajeva izvukla veliki broj turista, planinara ljubitelja prirode.

„Nama je cilj da vratimo taj sjaj upravo pomoću djece i roditelja koji će dolaziti na izlete“, istakao je Samardžić i dodao da se na taj način stvara mogućnost za razvoj porodičnog turizma.

Samardžić je naveo da je Speleološko-ekološko društvo „Orlovača“ prošle godine realizovalo manifestaciju „Medinim stopama“, prilagođenu djeci koja mogu da se popnu na jedan od vrhova Trebevića, odakle se pruža prelijep pogled na ostale planine koju okružuju grad Istočno Sarajevo i ovu planinu.

On je dodao da je manifestacija realizovana uz pomoć grada Istočno Sarajevo i da je više od 100 mališana uživalo u prirodi, udaljeno od savremenih tehnologija, pa će biti nastavljena.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare