Projekat podrške zapošljavanju

0

ZVORNIK – Šef zvorničkog Biroa za zapošljavanje Goran Petrović očekuje da će poslodavci sa područja ove opštine u dovoljnom broju podnijeti zahtjeve za zapošljavanje lica, u okviru projekta „Podrške mrežama socijalne sigurnosti i zapošljavanju“ /SSNESP/.

Petrović je rekao novinarima da je juče raspisan javni poziv za korišćenje preostalih sredstava po projektu SSNESP u iznosu od 405.868 KM, te podsjetio da je krajem 2011. godine počela realizacija ovog projekta za koji je Vladi Republike Srpske odobren kredit Svjetske banke od šest miliona dolara.

Prema njegovim riječima, po ovom pozivu poslodavci do 7. aprila treba da podnesu zahtjeve za odobravanje sredstava za zapošljavanje u iznosu 750 KM po jednom radniku na period od minimalno šest mjeseci.

Petrović je rekao da poslodavci, koji imaju potrebe za prijemom, imaju izbor raznih zanimanja od nekvalifikovanih, pa do radnika sa visokom stručnom spremom.

„Prioritet u zapošljavanju imaće lica iz kategorije osoba u stanju socijalne potrebe i nezaposlena lica koja aktivno traže posao, a koja su iz kategorije teško zapošljivih lica“, rekao je Petrović.

On je pojasnio da su to lica starosti do 35 godina i više od 40 godina koja aktivno traže posao, da su na evidenciji Biroa duže od jedne godine, te da imaju manje od pet godina za jedan od uslova za ostvarivanje prava na penziju.

„Ovo je aktivna mjera kojom želimo da povećamo zaposlenost, i u tom pravcu bilo je razgovora sa poslodavcima kod kojih postoji interesovanje, naročito kod firmi koje se bave sezonskm poslovima. Nadamo se da će biti dovoljan broj zahtjeva i da će ih pozitivno riješiti Zavod za zapošljavanje“, istakao je Petrović.

On kaže da je u prošloj godini putem ovog programa zaposleno 75 radnika kod poslodavaca i 52 lica u okviru samozapošljavanja.

Na evidenciji Biroa za zapošljavanje u Zvorniku nalazi se oko 5.200 lica koja aktivno traže posao. U strukturi nezaposlenih najviše je kvalifikovanih radnika – 1.600, sa srednjom stručnom spremom 1.500, nekvalifikovanih ima 1.340, dok su ostali sa višom i visokom stručnom spremom.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare