Projekat Opštine Pale „Poboljšanje kvaliteta javnih usluga u JU DC „Buba-mara“

0

Predstavnici Investiciono-razvojne banke /IRB/ Republike Srpske i 10 lokalnih zajednica Republike Srpske potpisali su juče u Banjaluci ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja.

Ukupno raspoloživa sredstva za period 2015/2016. godine iznose 866.851 KM, od čega je 52,7 odsto obezbijedila Vlada Švajcarske putem UNDP-a, a 47,3 odsto Vlada Republike Srpske putem Ministarstva finansija.

Načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević potpisao je ugovor za realizaciju projekta Opštine Pale „Poboljšanje kvaliteta javnih usluga u JU Dječiji centar „Buba-mara“ koji je jedan od 10 projektnih prijedloga prihvaćenih od strane IRB-a.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 99.516,50 KM, od čega su sredstava aplikanta 25%, odnosno 24.879,00 KM, a preostalo finansiranje iz sredstava Finansijskog mehanizma 75%, odnosno 74.637,50 KM.

Aktivnosti na projektu podrazumijevaju ugradnju nove fasadne stolarije i izradu nove fasade.

Naime, objekat JU Dječiji centar „Bubamara“ izgrađen je 1985. godine, vlasništvo je opštine Pale i predat je na upravljanje JU DC „Bubamara“. Pod uticajem vremena i proteklih ratnih dejstava objekat je pretrpio oštećenja krova, fasade i vanjske stolarije. Opština Pale je finansirala izradu projektne dokumentacije za sanaciju objekta 2008. godine.

U skladu sa tim projektom 2011. godine na objektu je izgrađena nova krovna konstrukcija sa limenim krovom i gromobranskom instalacijom. Ostala je neriješena vanjska fasada i stolarija, za čiju zamjenu do sada nije bilo finansijskih sredstava. Veliki problem predstavlja fasada od eternit ploča, koje sadrže azbest, čije opasno dejstvo na zdravlje ljudi, a posebno djece, nije poznavala nauka osamdesetih godina prošlog vijeka, kada je objekat izgrađen.

Realizacijom ovog projekta poboljšaće se kvalitet boravka, vaspitanja i obrazovanja djece u ustanovi, a značajno je napomenuti i da će se znatno poboljšati energetska efikasnost objekta.

Rok za realizaciju projekta je sedam mjeseci.

(www.palelive.com / D.B)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare