Proizvođači nezadovoljni podsticajima

0

FOČA – Fočansko Udruženje poljoprivrednika konstatovalo je danas da je situacija u poljoprivredi na području opštine veoma loša, da su proizvođači nezadovoljni podsticajima, kao i da nisu informisani o svojim pravima i obavezama. U Udruženju su posebno nezadovoljni podsticajima koje lokalna zajednica i resorno ministarstvo daju organizovanim proizvođačima, naročito u oblasti stočarstva, gajenja goveda i ovaca koje ima dugu tradiciju na ovom području.

„Fočanski poljoprivrednici su ove godine prvi put dobili simbolične podsticaje od resornog ministarstva za oblast stočarstva. Novčane podsticaje za goveda i ovce dobilo je samo 26 naših članova. Razlog leži i u slabom organizovanju i informisanosti poljoprivrednika o aktuelnim dešavanjima u ovoj oblasti, pa i našim pravima i obavezama“, rekao je predsjednik Udruženja fočanskih poljoprivrednika Dragoljub Stanojević.

Stanojević je pozvao nadležne službenike u opštinskim i republičkim organima da pomognu poljoprivrednicima u edukaciji i informisanju, posebno kada je riječ o registrovanju grla, tržištu i organizovanoj prodaji mesa i mlijeka.

On je apelovao da se i veterinarska služba u Foči bolje organizuje kada je riječ o pružanju usluga u liječenju stoke, kao i registraciji i vještačkom osjemenjavanju krava.

Na današnjoj sjednici Skupštine fočanskih Udruženja poljoprivrednika ukazano je i na veliki problem fočanskih ovčara jer ne postoji interesovanja za otkup vune, zbog čega su vlasnici ovaca prinuđeni da je bacaju.

Fočansko Udruženje poljoprivrednika osnovano je prije godinu i po dana i ima 65 članova.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare