Proizvođači iz Srpske spremni za veliku utakmicu proizvodnje hrane i energije

0

BEOGRAD – Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić izjavio je danas da proizvođači iz Srpske nastupaju na Regionalnom sajmu voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva u Beogradu da bi pokazali da su spremni za veliku utakmicu proizvodnje hrane i energije, koja tek predstoji.

„Ovo je mjesto gdje izlagači iz Republike Srpske mogu `rame uz rame` da sa svim poljoprivrednim proizvođačima iz regiona pokušaju dati doprinos i pokazati da su spremni za jednu veliku utakmicu koja predstoji, a to je proizvodnja hrane i energije“, rekao je Minić na otvaranju.

On je dodao da se u Srpskoj sa simboličnih 165 hektara u organskoj prozivodnji za kratak period došlo do proizvodnje na više od 1.000 hektara, što je direktan rezultat povećanog izdvajanja sredstava za ovu vrstu proizvodnje.

„Naši organski proizvodi nose oznaku `Organski proizvodi Republike Srpske`. Mi smo organizatori i `Organik festa`, sajma koji se tradicionalno organizuje u septembru“, rekao je Minić.

Minić je istakao da je Republika Srpska u sektoru poljoprivrede u posljednje četiri godine izdvojila ogromna sredstva i da su uradili sve da bi srpski seljak opstao i preživio u krizna vremena.

On je naveo da je Srpska povećala ukupna sredstva za kapitalne investicije u protekle četiri godina za više od 200 odsto, da je agrarni budžet za 2023. godinu veći za 100 odsto, a ukupna davanja za 70 odsto.

Poljoprivredni proizvođači u Srpskoj su u protekle četiri godine, kako je rekao, nabavili više od 1.100 najmodernijih traktora i više od 4.500 priključnih mašina i priključaka, a urađeno je više od 100 kapitalnih investicija kada je upitanju proizvodnja stoke i prerada hrane, a u sistem za navodnjavanje više od 40 miliona KM.

Kao važno je istakao da se Republika Srpska, odnosno Vlada, aktivno bavi i ekonomskim snaženjem žena i da je više od milion KM u posljednje vrijeme uloženo i istakao da su gotovo 20 odsto poljoprivrednih gazdinstava nosioci žene.

On je dodao da agrarni budžet Srpske za ovu godinu podrazumijeva i dodatne stimulanse za sve one koji se nalaze na više od 600 metara nadmorske visine, zatim tamo gdje je žena nosilac porodičnog domaćinstva ili mlada osoba, te da će oni imati dodatnih 10 odsto na sve ono što je planirano kao davanje.

„U ovom trenutku će 40 odsto iznositi učešće u svim kapitalnim investicijama Vlade Republike Srpske i resornog minstarstva“, rekao je Minić.

Srpska je, napomenuo je Minić, izvršila modernizaciju sistema protivgradne zaštite, gdje je vrijednost projekta iznosila više od 15 miliona evra, i tvrdi da će „Protivgradna preventiva Republike Srpske“ sa lanserima i generatorima do kraja godine pokriti cijelu Republiku.

„Imaćemo izuzetnu zaštitu kada je u pitanju led. Cilj svih tih mjera, ulaganja, bio je da stvore stimulativno okruženje za naše poljoprivrednike da proizvode, da se zapošljavaju, stvaraju dodatnu vrijednost, prodaju, izvoze, prerađuju i snabdijevaju naše potrošače kvalitetnim proizvodima“, istakao je Minić.

Minić je naglasio da su svi korisnici podsticajnih sredstava u Republici Srpskoj registrovani u Registar poljoprivrednih gazdinstava i da je planirano da se ove godine taj broj poveća za još 20 odsto snižavanjem „donjih limita“.

On je ukazao da Srpska sa Vladom Srbije ostvaruje izuzetnu saradnju u svim oblastima, a da se naročito pokazala efikasna i intenzivna u krizna vremena kada su sve oči bile uprte u Srbiju za snabdijevanje pšenicom i drugim životnim namirnicama.

„Nama je Srbija najveći trgovinski partner i smatramo da je, bez obzira na ograničen obim naše proizvodnje, ta saradnja na obostranu korist“, rekao je Minić, koji je pozvao sve da budu gosti na sajmu „Interagro“ u Bijeljini i „Organik fest“ u Banjaluci, kao i svim drugim manifestacijama u Srpskoj.

Otvaranju Sajma prisustvovao je i ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović.

Na sajmu se nalazi štand Ministarstva poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i republičke Privredne komore.

Na Beogradskom sajmu otvoren je Četvrti regionalni sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva „Agro Belgrejd 2023“ tokom kojeg će se u naredna tri dana predstaviti više od 500 izlagača iz regiona i svijeta, među kojima i Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare