Program o vršnjačkom nasilju jedan od najkvalitetnijih u Evropi

0
Program o vršnjačkom nasilju jedan od najkvalitetnijih u Evropi
Arhiv

ISTOČNO SARAJEVO – Produkcija „Forum teatar“ iz Istočnog Sarajeva i u ovoj godini nastavlja program vršnjačke edukacije u srednjim školama Istočnog Sarajeva, a riječ je o projektu koji je lani dobio prvu nagradu „Global edukejšn inovejšn avard“ /Global Education Inovation Award/ kao jedan od najkvalitetnijih u Evropi.

„Nakon sumiranih rezultata početnog istraživanja o nasilju ukazala se potreba za dodatnom edukacijom, aktivnostima i kampanjama. U skladu sa tim, sutra će biti realizovane dodatne radionice za učenike Srednjoškolskog centra Istočna Ilidža i Srednje škole `28. juni` Istočno Novo Sarajevo sa temom `Nasilje` i `Od nasilja do poštovanja u intimnim vezama`“, izjavila je danas Srni koordinator projekta Aleksandra Mitrić Štifanić.

Prema njenim riječima, cilj ovih radionica jeste da se skrene veća pažnja na metode sprečavanja svih oblika vršnjačkog nasilja, ali i da se srednjoškolci obrazuju o tome kako da ga prepoznaju i suzbiju.

Ona je naglasila da će tom prilikom biti prezentovani rezultati početnog istraživanja i predstavljen značaj i uspjeh programa „Inicijativa mladića“, koji se primjenjuje u realizaciji vršnjačke edukacije u školama i koji je 2017. godine dobio prvu nagradu /Global Education Inovation Award/, kao jedan od najkvalitetnijih u Evropi.

„Cilj ovog programa je da se kroz sprovođenje istraživanja, edukativnih i kreativnih radionica i medijske kampanje podigne svijest, obrazuje i utiče na promjene u ponašanju mladih, da se promovišu osnovne vrijednosti rodne ravnopravnosti, prevencije nasilja, nasilja prema ženama i nasilja u porodici, kao i zdravi životni stilovi“, poručila je Štifanićeva.

Radionica i prezentacija biće realizovani sutra u 13.10 časova u Srednjoškolskom centru Istočna Ilidža, u amfiteatru škole, te u 14.00 časova u Srednjoj školi „28. juni“.

U okviru kampanje „LJubav, a ne nasilje“, sutra u 13.00 časova će u dvorištu srednjih škola biti organizovano simbolično puštanje balona sa porukama o ljubavi.

Program i kampanja se realizuju u saradnji sa Asocijacijom „Iks-ipsilon“ i u okviru UN žene projekta „Standardi i angažman za sprečavanje nasilja nad ženama i porodičnog nasilja u BiH“, koji finansijski podržava Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments