Profesiju pravnika zamijenio prodavanjem knjiga

8

Dvadesetosmogodišnji pravnik iz Bileće Aleksandar Rupar, zbog nedostatka posla u struci, prodaje knjige na štandu ispred tržnog centra „Tom“ na Palama.

Poslije završetka studija na Pravnom fakultetu na Palama volontirao je u pravnom savjetovalištvu u Sarajevu, ali nije uspio da se zaposli, te je odlučio da krene dalje u potragu za poslom.

„Tražio sam posao kako bih bio nezavisan od svojih, tako da sam se bavio raznim djelatnostima. Na Palama sam vidio štand sa knjigama i pitao da li im je potreban radnik“, navodi Rupar za Srnu i dodaje da je to bio poslodavac iz Srbije koji posjeduje štandove sa knjigama i u Banjaluci.

Tako je Rupar počeo da radi na štandu sa 3.000 knjiga različitih žanrova.

Tu su istorijski, filozofski, psihološki, krimi, ljubavni i dječiji romani, kao i slikovnice za najmlađe. Cijene knjiga prilagođene su mogućnostima stanovnika Pala i kreću se od pet do 25 KM.

„S obzirom na to da su Pale studentski grad, kupci su, uglavnom, studenti, profesori, zatim penzioneri, djeca… Za svakoga se nađe po nešto“, priča Rupar, koji ističe da knjige proširuju fond riječi, te da širok vokabular može biti veoma značajan za školovanje.

„Moj poslodavac je sklopio ugovor sa izdavačkim kućama kao što su `Laguna` i `Vulkan izdavaštvo`, pa tako nabavlja knjige, a nekada to čini i direktno od autora“, napominje Rupar.

Rupar ističe da je, prodajući knjige, spojio lijepo i korisno.

Ako bude našao posao u struci, Aleksandar Rupar kaže da bi u slobodno vrijeme i dalje prodavao knjige, jer je to, osim što mu obezbjeđuje zaradu, i hobi koji ga ispunjava.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
8 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Lijepo je vidjeti kada neko svojim radom nastoji da obezbijedi egzistenciju. Sve pohvale za to.
Međutim, izgled štanda je čista improvizacija pogotovo kad se pokrije onim najlonima. Nikako se ne uklapa u onako lijepu promenadu i narušava izgled. Predlažem da štand malo uredi kako uveče poslije završetka rada to ne bi izgledalo kao ruglo ili buvlja pijaca.

Potpuno se slažem sa ovim komentarom o neurednosti štanda. Mislim kada bi se oni stolovi pomakli da bi se osim prljavštine našlo i živih krokodila. Pod hitno ga treba preurediti i očistiti… ne znam da li je to u nadležnosti Komunalne policije, koja ionaka ništa ne radi!!!

Inače sve pohvale za ovog vrijednog momka!!!

Knjige nikad nicemu ne narusavaju izgled, pa makar bile prekrivene najlonom. Uz duzno postovanje, posto se niste potpisali! LP

Vidi se da površno čitate komentare pa onda iznosite stav koji je nije utemeljen na napisanom.
Nije pomenuto da knjige narušavaju izgled već štand koji je čista improvizacija. I stvarno predstavlja ruglo jer sve izgleda vrlo neuredno.
Doduše, i pojedine knjige mogu narušavati izgled pogotovu one koje promovišu fašizam.

Ovo nisu komentari Miloša Banjanina, ja ovo nisam pisao.

Bravo mali, pokaži omladini kako se živi i radi. 99% ih sjedi kući i čekao posao u državnoj službi.

Pohvale za svakoga ko nešto pokušava i ne „sjedi kod kuće i čeka da dođu da mu pokucaju na vrata i kažu evo za tebe smo raspisali konkurs hoćeš li se molim te prijaviti i dobiti svoj posao“…
A Štand kao štand i je ste nalik na pijacu. Samo kad nam ne smeta što nam ljudi ginu na drugom kraju šetališta na tzv 4 trake onda ni ovo ne treba toliko da smeta. Pa da… Dođite na na trke Formule 1, uživo, bez plaćanja karte, uzlijetanje i slijetanje aviona, pardon automobila, i slično… Sorry za off topic…

Jeste, slazem se!!! Svi cemo da poginemo u 4 trake!!!