Produžene mjere, nastava na daljinu do 12. aprila

0

Republički štab za vanredne situacije danas je usvojio zaključak koji stupa na snagu u ponedjeljak, 5. aprila, kojim se zabranjuju sva javna okupljanja u grupama većim od 30 lica, te sva privatna okupljanja u grupama većim od 10 lica.

Privatna okupljanja se odnose na svadbe, krštenja, rođendane, proslave i druge porodične skupove, a zabranjuje se i rad fitnes centrima /fitnes klubovi, bodi – bilding klubovi i slični objekti/ i kulturno-umjetničkim društvima, kao i organizacija i izvođenje muzike uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće, na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

Od 5. do 12. aprila obustavlja se vaspitno-obrazovni rad u prostorijama osnovnih i srednjih škola i univerziteta i ustanova za obrazovanje odraslih u Republici Srpskoj uz obavezu organizovanja nastave na daljinu korišćenjem sredstava elektronske komunikacije.

Zabranjuje se i rad “velnes” i spa centrima i bazenima, osim za obavljanje trenažnog procesa profesionalnih sportista i profesionalnih sportskih organizacija, kao i rad skijalištima i skijaškim centrima.

Zabranjuje se i rad priređivačima igara na sreću, kao i organizacija klasične tombole, osim priređivačima internet i ostalih lutrijskih igara na sreću, te aktivnosti unutar ustanova kulture koje podrazumijevaju istovremeno prisustvo više lica u istom prostoru /pozorišta, bioskopi, muzeji, galerije/.

U periodu od 5. do 12. aprila ograničava se rad ugostiteljskim objektima za ishranu i piće, uključujući objekte koji posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja privredna djelatnost /benzinske pumpne stanice i slično/ na način da se u periodu od 6.00 do 22.00 časa dozvoljava vršenje usluge dostave hrane i pića, kao i šalterska prodaja hrane i pića bez mogućnosti konzumiranja unutar i ispred ugostiteljskog objekta.

Subjekti koji vrše proizvodnju i prodaju hljeba i svježih peciva, pekarskih i proizvoda od brašna, kolača i svježe tjestenine mogu obavljati djelatnost isključivo prodajom svojih proizvoda bez mogućnosti konzumiranja unutar prodajnog objekta uz strogo pridržavanje uputstava nadležnih institucija.

Iz Republičkog štaba danas je saopšteno da je dozvoljen rad trgovačkim centrima.

Subjekti koji pružaju usluge građanima dužni su organizovati svoj rad uz primjenu propisanih epidemioloških mjera sa posebnom pažnjom na ograničenje broja lica u objektu u zavisnosti od površine prostora i uz obavezno poštovanje propisanog fizičkog rastojanja.

“Na ulazu u objekat subjektu su dužni da postave obavještenje o ukupnom broju lica koja mogu boraviti u odnosu na njegovu površinu, te da odrede jedno ili više lica za sprovođenje epidemioloških mjera u zajedničkim prostorima objekta /glavni ulaz, prolazi, hodnici/”, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Pravni subjekti, republički organi uprave, organi jedinica lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlašćenja, kao i vaspitno – obrazovne ustanove dužni su organizovati rad od kuće za radnike za poslove za koje je to moguće.

Naređuje se štabovima za vanredne situacije jedinica lokalne samouprave, a posebno onima u kojima je pogoršana epidemiološka situacija da, u skladu sa Zakonom o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama, a zbog pogoršane epidemiološke situacije na svojoj teritoriji donesu restriktivnije mjere u odnosu na republičke.

Lokalnim štabovima je naređeno da pod hitno preduzmu sve potrebne mjere i radnje na sanaciji epidemiološke situacije na teritoriji svoje lokalne samouprave, te da o preduzetim mjerama i radnjama u roku od 48 časova obavjeste Republički štab za vanredne situacije.

Domovi zdravlja sve kapacitete da usmjere na zbrinjavanje pacijenata

Republički štab za vanredne situacije naložio je domovima zdravlja u Republici Srpskoj da sve raspoložive kapacitete uključe u prevenciju širenja virusa korona, te zbrinjavanje pacijenata.
Prema zaključku Štaba, Domovi zdravlja imaju obavezu da od danas sa svojih do 50 odsto kapaciteta organizuju pružanje specijalističkih zdravstvenih usluga, uz organizovanje strogog režima naručivanja pacijenata, obavezno korištenje maski za pacijente, pridržavanje mjera fizičke distance od dva metra i mjera lične i respiratorne higijene.

Osim toga, obavezni su da obezbijede pisana uputstava za pacijente na vidnom mjestu u čekaonici i nošenje lične zaštitne opreme od strane zdravstvenih radnika shodno preporukama koje podrazumijevaju mjere da se svaki pacijent tretira kao potencijalno zaražen, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Domovi zdravlja su obavezni i da sprovode trijažu pacijenata na virus korona i kod sumnje na isti obavezno to prijave higijensko-epidemiološkoj službi, uz pojačavanje higijenskih mjera pranja i dezinfekcije površina, prostorija i pribora za rad.

Potrebno je i da se provodi pojačan inspekcijski nadzor nad sprovođenjem mjera, da se prioritetno i bez zadrške sprovode epidemiološke ankete svih lica koja su bila u kontaktu sa zaraženim, sa predlaganjem odgovarajućih epidemioloških mjera i da se dostavljaju Institutu za javno zdravstvo i nadležnim institucijama svi traženi podaci u skladu sa preporukama.

Domovi zdravlja moraju da imaju planove o raspoređivanju zdravstvenih i drugih lica za funkcionisanje, i da u dodatnim prostornim kapacitetima sa ispunjenim uslovima vrše pregled i druge intervencije potrebne za oboljele uz pridržavanje svih mjera za prevenciju i kontrolu infekcije.

Osim toga, moraju da obezbijede uzimanje briseva licima za koja se sumnja da su zaražena virusom korona ili da su zaražena u prostorijama za pregled i druge intervencije ili u kućnim uslovima.

“Bitno je i da centri za zaštitu mentalnog zdravlja domova zdravlja u saradnji sa centrima za socijalni rad obezbijede psihosocijalnu podršku fizičkih lica koja se nalaze u kućnoj izolaciji, kao i neophodne lijekove i medicinska sredstva za sprovođenje njihovog plana rada”, navodi se u saopštenju.

Domovi zdravlja treba da održavaju redovnu komunikaciju između nadležnog doktora medicine – specijaliste epidemiologije, Instituta za javno zdravstvo, doktora medicine – specijaliste infektologije nadležne bolnice, odnosno kliničkog centra, Fonda zdravstvenog osiguranja i Štaba za vanredne situacije nadležne jedinice lokalne samouprave.

U slučaju pojave infekcije izazvane virusom kod zaposlenih, domovi zdravlja moraju hitno da obave epidemiološko istraživanje i preduzmu sve potrebne mjere u skladu sa istim.

Obavezni su i da o svim aktivnostima i dešavanjima u domu zdravlja izvještavaju Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, da prilikom upućivanja pacijenta u nadležnu bolnicu, odnosno klinički centar uz uputnicu za bolničko liječenje obavezno dostave i popunjenu epidemiološku anketu kreiranu od Instituta za javno zdravstvo Srpske.

Osim toga domovi zdravlja su obavezni da nadležnoj inspekciji u jedinicama lokalne samouprave, s ciljem blagovremene izrade inspekcijskih rješenja, u roku od 24 časa dostavljaju tačne i potpune podatke o licima koja su oboljela od ili su zaražena virusom, kao i podatke o onima koji su bili u kontaktu sa oboljelim licima.

Dužni su i da nadležnoj inspekciji i komunalnoj policiji u jedinicama lokalne samouprave, s ciljem praćenja izvršenja izrečenih upravnih mjera, dostavljaju tačne i potpune podatke o završenom zdravstvenom nadzoru nad licima.

Takođe, prilikom upućivanja oboljelih pacijenata u druge ustanove domovi zdravlja treba da se pridržavaju smjernica Ministarstva zdravlja i da u saradnji sa bolnicama obavljaju kontinuiranu edukaciju zdravstvenih radnika svoje ustanove, po pitanju dijagnostike, liječenja i njege oboljelih od virusa.

Domovi zdravlja treba da obezbijede dodatne kapacitete za potrebe dnevnog zbrinjavanja osoba oboljelih od virusa, po principu dnevne bolnice.

Republički štab za vanredne situacije danas je usvojio i zaključak o donaciji direktnih antigenskih testova za dokazivanje virusa javnim bolničkim ustanovama, te prihvatio informaciju o donaciji direktnih antigenskih testova za dokazivanje virusa u javnim bolničkim ustanovama.

“Raspodjela donacije direktnih antigenskih testova izvršiće se u skladu sa rasporednim nalogom, a za realizaciju ovog zaključka zadužen je Institut za javno zdravstvo”, navodi se u saopštenju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments