Produžen pritvor osumnjičenima za zločine nad Srbima u Goraždu

0

ISTOČNO SARAJEVO – Vrhovni sud Republike Srpske produžio je za još tri mjeseca pritvor četvorici bivših pripadnika tzv. Armije BiH, osumnjičenim da su počinili ratni zločin nad sedam srpskih zarobljenika u Goraždu 1992. godine.

Prema rješenju Vrhovnog suda donesenom 16. aprila, pritvor koji je određen licima čiji su inicijali S.K., M.A., S.H. i O.U. može trajati do 17. jula, saznaje Srna u Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu.

Prijedlog za produženje pritvora podnijelo je Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu.

Četvorica osumnjičenih i njihovi branioci Mirza Hadžić i Nikica Gligić na ročištu o produženju pritvora, održanom 15. aprila u Okružnom sudu, tvrdili su da nema razloga za produženje pritvora.

Međutim, pritvor je produžen, jer Sud smatra da bi puštanje na slobodu osumnjičenih uznemirilo javnost i narušilo pravni poredak, te da postoji mogućnost njihovog bjekstva.

Suljo Karkelja, Muhamed Adžem, Senad Halilović i Omer Uglješa osumnjičeni su za ubistvo goraždanskih Srba Đoke Lasice, NJegoša Ćehe, Koje Vukovića, Branislava i Budimira Todorovića, Tioslava Radovića i Ratomira Klačara.

Oni su zarobljeni 1992. godine na brdu Trovrh kod Goražda, odvedeni u goraždansku policijsku stanicu i tamo ubijeni.

Do sada su identifikovani samo Budimir Todorović i Tioslav Radović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare