Produžen javni poziv za proizvodnju kornišona

0

FOČA – Udruženje poljoprivrednika opštine Foča, u dogovoru sa otkupljivačem, produžilo je javni poziv fočanskim poljoprivrednicima za program proizvodnje kornišona.

Na javni poziv, koji je prvobitno bio otvoren do 15. marta, javilo se 12 proizvođača, a u Udruženju pretpostavljaju da dosta poljoprivrednika nije bilo obaviješteno o ovom programu, zbog snježnog nevremena, neprohodnih puteva i nestanka struje.

Predsjednik Udruženja Verica Drakul ističe da je ovo dobra prilika za sve nezaposlene koji posjeduju male obradive površine.

„Od poljoprivrednika se traži da obezbijede jedan dunum zemljišta, a može i pola dunuma, ako su samo dva člana domaćinstva, stalni pristup vode i 160 drvenih kolaca po dunumu. Otkupljivač obezbjeđuje sadni materijal, negdje oko 3.000 sadnica na površinu od jednog dunuma, sistem za navodnjavanje kap po kap, zaštitna sredstva i đubrivo“, rekla je Drakul.

Ona objašnjava da proizvođač, kada otplati ulaganja otkupljivača, može zaraditi najmanje 2.000 KM po jednom dunumu, u zavisnosti od prinosa i klase kornišona.

„Otkupne cijene su fiksne i za ovu godinu iznose za prvu klasu 1,20 KM, za drugu 0,60 KM i za treću 0,15 KM. Vrijednost sadnog i repromaterijala, koji nabavlja otkupljivač je oko 1.300 KM, s tim da poljoprivrednik za površinu od jednog dunuma može otprilike da naplati od 3.000 KM do 3.500 KM, pa mu ostaje oko 2.000 KM zarade“, navela je Drakul.

Nakon javnog poziva, uslijediće obilazak terena, a zatim i potpisivanje ugovora između otkupljivača i kooperanata, dok je sadnja kornišona planirana u maju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare