Proces traženja nestalih Srba zaustavljen 2008. godine

0

ISTOČNO SARAJEVO – Institut za nestala lica /INL/ BiH zaustavio je proces traženja nestalih Srba 2008. godine, a srpske porodice koje traže svoje najmilije i dalje su u agoniji, izjavio je predstavnik Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica Goran Krčmar.


Krčmar je rekao novinarima da Institut, koji je preuzeo ulogu traženja nestalih, danas nema upravljačku strukturu, odnosno ima privremeni Upravni odbor koji je u tehničkom mandatu.

„Politika je ušla u proces traženja nestalih i u potpunosti ga blokirala. Republika Srpska je, kroz Republički centar i Operativni tim, u više navrata ponudila rješenje ali, politika tamo vlada“, rekao je Krčmar uoči sastanka koji organizuje Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo o procesu traženja, identifikacije, sahrane i ispraćaja posmrtnih ostataka Srba Sarajevsko-romanijske regije.

On je podsjetio da Republika Srpska i dalje traga za 1.650 nestalih, dodajući da je osnovni problem nepostojanje centralne evidencije nestalih lica BiH, koja je ključ procesa traženja nestalih.

„Svi smo svjedoci, a posebno u Sarajevsko–romanijskoj regiji da su vršene ekshumacije u sarajevskim naseljima Buća potok, Alipašino polje i Darivi, te u jami Radači u Hercegovini, a da nijedno tijelo nije pronađeno. Potrošena su ogromna sredstva, a samo ekshumacija u jami Radača direktno je koštala 750.000 KM, dok indirektni troškovi prelaze milion KM“, naveo je Krčmar.

On tvrdi da se ništa neće riješiti dok se ne uspostavi centralna evidencije nestalih lica koja je „nažalost političko pitanje jer bi otkrila istinu o nestalim u BiH“.

„Mi i dalje imamo 1.650 nestalih. Još niko nije vidio razliku do 7.000 o kojoj se priča o nestalim Bošnjacima. Ne osporavam ni u čije ime ni jedno ime, ali ovo je manipulacija žrtvama“, smatra Krčmar.

Prema njegovim riječima, i proces identifikacije kojim rukovodi Međunarodna komisija za nestala lica /ICMP/ takođe je zaustavljen 2008. godine.

„Za prvih pet mjeseci rada Instituta BiH u 2008. godini identifikovano je 600 tijela, što je bio dobar rezultat, ali od toga je bilo samo osam Srba, što dovoljno govori kuda je to krenulo i gdje danas to vodi. Na žalost, ni dan danas nije se ništa promijenilo“, kazao je Krčmar.

Predsjednik Regionalnog odbora poginulih boraca i nestalih civila Sarajevsko-romanijske regije Milka Kokot kazala je da se u Sarajevu traga za 175, a u Sarajevsko-romanijskoj regiji za 395 nestalih lica srpske nacionalnosti.

Kokot je izrazila veliko nezadovoljstvo što se današnjem sastanku nisu odazvali predstavnici Tužilašta BiH, Instituta za nestala lica BiH i ICMP-a, od kojih su očekivali konkretne odgovore o procesu traženja i identifikacije posmrtnih ostataka Srba Sarajevsko-romanijske regije.

„Na našim sastancima, koje često održavamo, uvijek postavljamo ista pitanja, gdje se odvoze pronađena nestala tijela koja se ne dovoze u našu mrtvačnicu, gdje se nalazi `famoznih pet glava` koje niko ne spominje, a koje su iz Trnova prenesene u našu mrtvačnicu u Miljevićima, a odatle u Visoko, gdje im se gubi svaki trag“, kazala je Kokotova.

Ona je navela da ih interesuje i kako se odvija plaćanje Institutu za posmrtne ostatke, te formiranje centralne evidencije nestalih lica.

„Od 2008. godine na ova pitanja nikada nismo dobili odgovore. Porodice su ogorčene, među kojima sam i ja jer 25 godina čekam da pronađem posmrtne ostatke oca i brata“, rekla je Kokotova.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare